Categories: Știrile zilei

Studiu halucinant despre creierul bărbaților: Este incredibil ce se întâmplă pe parcursul zilei

Studiu halucinant despre creierul bărbaților: Este incredibil ce se întâmplă pe parcursul zilei. Află ce se întâmplă după ce partea principală a sistemului nervos central își pierde volumul pe parcursul zilei.

Fluxul și refluxul zilnic al hormonilor din corpul masculin ar putea juca un rol în micșorarea creierului pe parcursul zilei, sugerează un studiu. După ce își pierde volumul între dimineață și seară, creierul se resetează peste noapte, începând din nou ciclul, arată cercetarea, potrivit livescience.com.

Sursăă foto: arhivă Doctorul Zilei

Studiu halucinant despre creierul bărbaților. Cercetarea a implicat scanarea creierului unei persoane în vârstă de 26 de ani de 40 de ori în 30 de zile. Fiecare scanare prin rezonanță magnetică (RMN) a fost colectată fie la ora 7 dimineața, fie la ora 20.00, adică atunci când nivelurile hormonilor steroizi – și anume testosteronul, cortizolul și estradiolul – sunt la cel mai ridicat și, respectiv, cel mai scăzut nivel.

Studiu despre creierul bărbaților

„Bărbații prezintă această scădere de 70% de dimineața până seara a hormonilor steroizi”, a declarat coautorul studiului, Laura Pritschet. Gradul de schimbare între dimineață și noapte se restrânge odată cu vârsta, dar acest model general persistă pe tot parcursul vieții.

Ce experimentează femeile?

Vă puteți gândi la asta aproape ca la un ritm pulsatoriu de dimineața până seara”, a declarat Pritschet pentru sursa citată. Femeile experimentează, de asemenea, un flux zilnic de hormoni, dar nu este la fel de pronunțat, a remarcat ea, deoarece ciclul menstrual determină simultan schimbări pe termen mai lung ale hormonilor.

Volumul general al creierului scade pe timpul zilei

Noul studiu a arătat că, pe parcursul zilei, volumul general al creierului subiectului a scăzut, la fel ca grosimea cortexului, stratul exterior al creierului. Volumul de materie cenușie, care conține corpurile celulare ale neuronilor și conexiunile dintre aceștia, a scăzut în medie cu aproximativ 0,6%.

Două regiuni ale cortexului, cunoscute sub numele de cortex occipital și parietal, au scăzut cel mai mult. S-au observat modificări și în structurile cerebrale mai profunde, inclusiv cerebelul, trunchiul cerebral și părți ale hipocampusului. Aceste părți ale creierului sunt implicate în coordonarea mișcărilor, în transmiterea informațiilor între creier și corp și, respectiv, în stocarea amintirilor.

Scăderea volumului creierului

Scăderea volumului creierului este paralelă cu scăderea zilnică a hormonilor. Cu toate acestea, nu este încă clar dacă hormonii determină schimbările din creier, au scris autorii studiului într-un raport publicat miercuri (18 septembrie) în The Journal of Neuroscience.

„Cred că este o întrebare deschisă”, a declarat pentru Live Science coautoarea studiului, Elle Murata, doctorandă în psihologie și științele creierului.

Cu toate acestea, „acesta este, cred, un alt exemplu care demontează mitul conform căruia hormonii sunt relevanți doar pentru femei”.

Cercetările anterioare sugerează că hormonii steroizi modelează creierul. Ciclul menstrual a fost legat de modificări de volum la nivelul întregului creier, iar studiile sugerează că aceste modificări nu au loc atunci când ciclul hormonal este modificat – de exemplu, prin contracepție. Decenii de studii pe animale sugerează, de asemenea, că hormonii steroizi modelează structura creierului pe scări scurte de timp.

„Sunt convins că hormonii influențează creierul și structura creierului”, a declarat Murata. „Dar, în acest studiu, nu putem spune că o cauzează direct”.

Ritmul circadian hormonal al bărbaților poate să afecteze funcțiile creierului?

Pentru moment, nu este clar cum anume ar putea face acest lucru. Acestea fiind spuse, un alt studiu al echipei sugerează că există schimbări în conectivitatea creierului care urmează un ciclu de 24 de ore.

În acest alt studiu, echipa a analizat același individ, dar a analizat modelele de comunicare dintre diferite părți ale creierului, mai degrabă decât să ia instantanee ale structurii acestuia. Cercetătorii au constatat că „coerența” – o măsură a sincronizării – în creier creștea și scădea odată cu nivelurile de hormoni steroizi.

În mod interesant, regiunile creierului care procesează informațiile vizuale au apărut în ambele studii, a observat Murata. Aceste zone ale creierului au arătat atât o pierdere de volum, cât și o pierdere de coerență pe parcursul zilei.

 

Recent Posts

Alina Bădic, horoscop 10 – 16 noiembrie. Schimbări energetice unice, foarte semnificative.

În horoscopul săptămânii 10 – 16 noiembrie, Alina Bădic discută despre o serie de aspecte…

4 ore ago

Semnificația ascunsă a ceasurilor inversate: Ce înseamnă dacă vedeți adesea ora 12:21?

V-ați întrebat vreodată ce înseamnă când vedeți deseori pe ceasul dvs. ore specifice precum 12:21?…

5 ore ago

La ce temperatură trebuie setat termostatul în frigider? Trucuri pentru un consum redus de energie electrică și o prospețime mai mare a alimentelor

Când vine vorba de setarea corectă a temperaturii frigiderului, mulți dintre noi nu se gândesc…

5 ore ago

Degetul mic de la mână spune totul despre personalitatea ta! Cel mai tare test al momentului

Există o teorie potrivit căreia lungimea degetului mic poate spune lucruri despre personalitatea unei persoane.…

6 ore ago

Inima și stresul: cum ne afectează starea de sănătate viața agitată?

Stresul este ceva cu care se confruntă toată lumea.  Simptomele comune pot include mâini umede,…

6 ore ago

Târguri de Crăciun în România: unde și începând de când te poți bucura de atomosfera festivă

Se apropie deschiderea târgurilor de Crăciun din marile orașe ale României, cu pregătiri pentru ca…

7 ore ago

Citeste si: