Sari la conținut

STUDIU. Luna în care te-ai născut arată ce boli riști să faci de-a lungul vieții

Nu vorbim de preziuni astrologice, ci de fapte reale demonstrate de o analiză uriașă care include datele medicale ale peste 1,7 milioane de pacienți, înregistrate între anii 1900-2000, și care arată că în funcție de luna în care te-ai născut poate fi estimat riscul de a dezvolta, de-a lungul vieții, o anumită boală

Dana Lascu

Luna în care te naști are un impact semnificativ asupra bolilor pe care le vei dezvolta de-a lungul vieții. Studii anterioare arătau demonstraseră deja legătura datei nașterii cu boli precum aterotromboză, astm, deficitul de atenție și miopia, lăsând însă majoritatea bolilor cu întindere largă complet neexplorate. Autorii prezentului studiu, Mary Regina Boland, Zachary Shahn, David Madigan, George Hripcsak și Nicholas P Tatonetti (publicat în Journal of the American Medical Informatics Association, în September 2015) arată că au analizat datele medicale din dosarele a 1.749.400 de pacienți deținute de Spitalul New York-Presbyterian și de Centrul Medical al Universității Columbia, ambele din SUA. E vorba de pacienți născuți între anii 1900 și 2000, inclusiv.

„Am realizat o asociere între luna de naștere și 1.688 de boli, folosind regresia logistică”, notează autorii la capitolul „Metoda de lucru”.

55 de boli legate de data nașterii

„Drept rezultat, am obținut o plajă de 55 de boli care sunt semnificativ dependente de luna de naștere. Dintre acestea, 19 erau demonstrate deja în literatura de specialitate”, arată autorii.

La „Concluzii”, ei trec clar: „Riscul de a face o anumită boală de-a lungul vieții este legat de luna de naștere”.

Teoria nu este nouă, ea fiind enunțată chiar de părintele medicinei, Hippocrates, care a descris o legătura dintre anotimpuri și boală cu aproape 2500 de ani în urmă: „pentru că știind schimbarea anotimpurilor (…) cum are loc fiecare dintre ele, el [medicul, n.r.] va putea să știe în prealabil ce anume va urma (…) pentru că, cu anotimpurile, organele interne ale oamenilor suferă o schimbare”. (sursa: Hippocrates, „În ape, ape și locuri”, tradus de Francis Adams)

Fericiții „zodiacului bolilor”

Interesant este și că studiul arată că cei născuți toamna (octombrie – decembrie) trăiesc mai mult decât cei născuți primăvara (aprilie – iunie). În ce privește bolile cardiovasculare, persoanele născute în intervalul septembrie – decembrie sunt mai protejate față de cele născute în ianuarie – martie sau aprilie – iunie. Ca o sinteză a descoperirilor din acest studiu, vă prezentăm tabele realizate pe luni cu bolile cu risc mare legat de luna de naștere.

Ianuarie

Risc Mare: Hipertensiune, Cardiomiopatie;

Februarie

Risc Mare: Neoplasm malign cu leziune suprapusă a bronhiilor și a plămânilor;

Martie

Risc Mare:  Neoplasm malign primar al prostatei, Tulburare de valvă mitrală, Insuficiență cardiacă congestivă, Fibrilație atrială;

Aprilie

Risc Mare: Angină, Complicații cardiace de îngrijire, cardiopatie ischemică cronică;

Iunie

Risc Mare: Sindromul de pre-infarct;

Septembrie

Risc Mare: Vărsături;

Octombrie

Risc Mare: Infecție respiratorie acută superioară, mușcături de insecte neveninoase, boli venerice;

Noiembrie

Risc Mic: Cardiopatie ischemică cronică, Neoplasm malign cu leziune suprapusă a bronhiilor și a plămânilor, Tulburare de valvă mitrală;

Decembrie

Risc Mare: Vânătăi.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.