Sari la conținut

STUDIU. Meseriile joacă un rol crucial în evitarea demenţei

Dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Prevenirea dementei

Cercetătorii au descoperit că, cu cât oamenii îşi folosesc mai mult creierul la locul de muncă, cu atât mai bine par să fie protejaţi împotriva problemelor de gândire şi de memorie care apar odată cu înaintarea în vârstă.

Persoanele cu locuri de muncă de rutină şi repetitivă prezintă un risc cu 31% mai mare de îmbolnăvire la o vârstă mai înaintată şi un risc cu 66% mai mare de probleme cognitive uşoare.

Impactul solicitării cognitive

Într-un studiu publicat în revista Neurology, efectuat pe mai mult de 7.000 de norvegieni cu 305 de tipuri de ocupaţii, s-a descoperit că persoanele cu locurile de muncă mai puţin solicitante din punct de vedere mental au avut un risc cu 66% mai mare de tulburări cognitive uşoare şi cu 31% mai mare de demenţă după vârsta de 70 de ani, comparativ cu cei care au avut rolurile cele mai solicitante din punct de vedere mental, potrivit The Guardian.

„Aceasta arată cu adevărat cât de importantă este munca”, a declarat dr. Trine Edwin, medic geriatru la spitalul universitar din Oslo, care a adugat că „este important să mergi la serviciu şi să îţi foloseşti creierul şi să îţi foloseşti creierul pentru a învăţa lucruri noi”.

Edwin şi colegii săi au examinat complexitatea cognitivă a diferitelor locuri de muncă în funcţie de volumul de muncă manuală şi mentală de rutină şi de gradul de sarcini analitice şi interpersonale pe care le implică, potrivit sursei citate de News.ro.

Majoritatea oamenilor au avut locuri de muncă cu grade similare de solicitări cognitive de-a lungul anilor 30, 40, 50 şi 60, ceea ce înseamnă că cei care au început să lucreze în locuri de muncă mai puţin stimulative din punct de vedere mental au avut tendinţa de a rămâne în acestea, la fel ca şi cei care au acceptat de la început posturi provocatoare din punct de vedere cognitiv.

După vârsta de 70 de ani, voluntarii au luat parte la teste standard de memorie şi gândire şi au fost clasificaţi ca având fie nicio afectare cognitivă, fie afectare cognitivă uşoară sau demenţă.

Joburile cu rol stimulativ mental

Dintre cei care au lucrat în locurile de muncă cele mai puţin solicitante din punct de vedere cognitiv, 42% au fost diagnosticaţi cu tulburări cognitive uşoare, în comparaţie cu doar 27% dintre cei care au lucrat în rolurile cele mai stimulative din punct de vedere cognitiv.

Printre locurile de muncă clasate ca fiind cele mai stimulative s-au numărat profesorii şi conferenţiarii universitari.

demență
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Unele dintre locurile de muncă cele mai puţin solicitante din punct de vedere cognitiv au fost cele care implicau sarcini manuale repetitive, cum ar fi munca la drumuri, curăţenia şi livrarea poştei.

Potrivit lui Trine Edwin, nivelurile mai ridicate de educaţie au reprezentat aproximativ 60% din efectul protector observat în rândul persoanelor care au avut locuri de muncă stimulante din punct de vedere mental.

Rezultatele sugerează că persoanele care îşi petrec viaţa profesională în locuri de muncă mai puţin stimulative din punct de vedere mental ar putea beneficia de pe urma unei educaţii suplimentare şi a unor îndeletniciri mai provocatoare din punct de vedere cognitiv în afara muncii.

„Nu este vorba că eşti condamnat sau nu – putem împuternici oamenii pentru sănătatea lor cognitivă ulterioară cu educaţie şi sarcini care sunt stimulative din punct de vedere cognitiv”, a spus Edwin.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel