Sari la conținut

STUDIU. Metodă inedită de a reduce intensitatea căldurii în zonele urbane

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cercetătorii de la Universitatea Tehnologică Nanyang (NTU) din Singapore au inventat o metodă inedită de a reduce intensitatea căldurii în zonele urbane intens circulate în zilele caniculare.

Astfel, potrivit unui nou studiu, acoperirea clădirilor cu „vopsea rece” ar putea ajuta orașele să se simtă cu până la 1,5C mai răcoroase. Mai exact, specialiştii au vopsit acoperișurile, pereții și trotuarele unei zone industriale din Singapore cu vopsea care conține aditivi ce reflectă căldura soarelui.

Studiul, primul de acest fel, publicat în revista Sustainable Cities and Society, a dezvăluit că vopseaua ar putea fi un instrument cheie pentru a face zonele urbane mai confortabile pentru muncă și recreere într-o lume care se încălzește, potrivit euronews.com.

Efectele „vopselei reci”

Până în prezent, majoritatea studiilor privind acoperirea cu „vopsea rece” s-au bazat fie pe simulări, fie au fost testate pe modele la scară redusă. Cercetătorii de la NTU și-au propus să examineze impactul său în lumea reală.

Acoperind o zonă a orașului cu astfel de vopsea, ei au putut compara temperaturile și nivelurile de confort cu o zonă adiacentă neacoperită.

Cercetătorii au măsurat mișcarea aerului, temperatura suprafeței și a aerului, umiditatea și radiația pe parcursul a două luni. Ei au constatat că în zona acoperită s-a înregistrat o reducere de până la 30% a căldurii eliberate de suprafețele construite. Aceasta a dus la o temperatură mai scăzută cu 2 grade Celsius în cel mai cald moment al zilei.

Deshidratare cauzată de caniculă
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei

Conținând aditivi care reflectă căldura soarelui, vopseaua a reușit să reducă cu succes absorbția și emisia de căldură la suprafață.

Acoperișurile vopsite au reflectat cu 50% mai multă lumină solară și au absorbit cu până la 40% mai puțină căldură în timpul celei mai fierbinți perioade a unei zile însorite, în comparație cu acoperișurile convenționale.

De asemenea, zona a devenit mai confortabilă pentru pietoni, deoarece era cu aproximativ 1,5C mai rece. Nivelul de confort termic al acestora a fost măsurat cu ajutorul Indicelui universal al temperaturii termice – un indicator al senzației umane de temperatură exterioară care ia în considerare temperatura, umiditatea relativă, radiația termică și viteza vântului.

„Studiul nostru oferă dovezi că straturile de «vopsea rece» reduc acumularea de căldură și contribuie la răcirea mediului urban”, spune autorul principal al studiului, dr. E V S Kiran Kumar Donthu.

„O soluție minim intruzivă pentru răcirea urbană”

Descoperirile ar putea fi de neprețuit în orașele care caută o modalitate rapidă și ieftină de a combate efectele devastatoare și tot mai grave ale valurilor de căldură.

„Aceasta este o soluție minim invazivă pentru răcirea urbană care are un efect imediat, în comparație cu alte opțiuni care necesită adesea o reamenajare urbană majoră pentru a fi implementate”, spune Kiran Kumar Donthu.

Prin reducerea cantității de căldură absorbită în structurile urbane, poate, de asemenea, să facă clădirile mai răcoroase și să reducă nevoia de aer condiționat în interior, adaugă el.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel