joi, decembrie 3, 2020
Alecu Carmen

Studiu. O polipilulă ieftină ar putea reduce atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale cu până la 40%.

Polypill (Polipilula, n.e.) este o doctorie care combină trei medicamente pentru tensiunea arterială (atenolol, ramipril și „pilula apei” – hidroclorotiazida, un diuretic) și o statină pentru scăderea colesterolului, simvastatin.

New England Journal of Medicine descrie această polipilulă ca fiind „inovatoare”. Împreună cu o aspirină banală reduce accidentele cardiace și atacurile cerebrale cu 40%. Toate sunt medicamente generice. Polypill poate fi luată singură sau cu o aspirină.

Prezentarea ei a avut loc recent în cadrul unor conferințe ale American Heart Association.

„O abordare inovatoare a prevenției bolilor de inimă”, a fost reacția oamenilor de știință.

Studiu. O polipilulă „transformatoare” și ieftină

Studiul a inclus peste 5.700 de voluntari din toată lumea, pe care cercetătorii i-au urmărit aproape cinci ani. Conform CNN, bărbații aveau 50 de ani sau peste, iar femeile 55 sau mai mulți. Toți voluntarii erau considerați a prezenta un risc moderat de probleme cu inima din cauza unor condiții asociate, ca diabet sau hipertensiune.

Grupul a fost împărțit în oameni care au luat:

  • o doză mică de aspirină;
  • polypill;
  • polypill plus o aspirină;
  • un placebo.

Rezultatele au fost surprinzătoare. Polypill cu aspirină a redus problemele cardiace și decesele cu 31%, cu minime efecte secundare. Acestea au inclus amețeli sau tensiune scăzută. Cei care au continuat fără întrerupere să ia pilula au prezentat un risc de probleme cu inima scăzut cu 40%.

Rezultatele studiului sunt similare cu cercetări anterioare. Un studiu din 2003 a constatat că Polypill poate preveni 88% dintre infarcturi și 80% dintre accidentele cerebrale.

„Am putea salva milioane de oameni de riscul unor boli serioase de inimă sau accidente vasculare cerebrale în fiecare an prin folosirea eficace de Polypill și aspirină”, a declarat Salim Yusuf, co-investigator principal pentru studiu și profesor de medicină la McMaster University din Canada.

Parteneri