duminică, octombrie 2, 2022

Studiu. O posibilă metodă terapeutică pentru tratarea aterosclerozei.

O nouă descoperire lasă să se întrevadă posibilitatea unei metode terapeutice în viitor. Un grup de cercetători a descris rolul pe care îl joacă o moleculă în progresia aterosclerozei, o afectare tipică bolilor coronariene care determină îngroșarea arterelor, care este o posibilă țintă terapeutică pentru viitor, relatează EFE, citat de Agerpres.

Te-ar mai interesa: Alimentul consumat zilnic de români, adevărată otr...

Studiu. O posibilă metodă terapeutică pentru tratarea aterosclerozei

Principala problemă care subzistă în multe dintre aceste boli este ateroscleroza, o afecţiune caracterizată printr-o acumulare de lipide şi un răspuns inflamator în artere, care duc la formarea unei plăci ce îngroaşă peretele vasului sangvin şi, care, cu timpul, îi reduce capacitatea elastică, făcându-l să devină rigid, fapt ce poate duce la ruperea sau la fisurarea sa, provocând astfel un eveniment trombotic.

Acumularea de grăsimi, precum colesterol şi alte substanţe, în interiorul şi pe pereţii arteriali (placa de aterom) poate împiedica fluxul sanguin. Placa de aterom se poate rupe, favorizând apariţia trombozelor (cheaguri de sange). Ateroscleroza, deşi este frecvent considerată o problema cardiacă, poate afecta arterele aflate în oricare zonă a organismului.

Te-ar mai interesa: Monica Pop: ”Orice om are celule canceroase în sân...

Cercetătorii au descoperit că molecula miR-125b afectează capacitatea lipoproteinelor HDL de a extrage colesterolul din celulele arterelor şi de a-l transporta la ficat, pentru a putea fi eliminat, accelerând astfel dezvoltarea aterosclerozei.

Descrierea rolului acestei molecule deschide calea spre potenţiala utilizare a unor inhibitori pentru a o putea contracara, ca strategie terapeutică pentru a frâna evoluţia acestei afecţiuni vasculare, notează autorii cercetării.

Te-ar mai interesa: Zodia cea mai prefăcută și vicleană. MARE ATENȚIE ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private