Studiu: Pericolele din spatele Tik Tok. Iată cât de dăunător este

Studiu: Pericolele din spatele Tik Tok. Iată cât de dăunător este. Cercetările oamenilor de știință și rezultatele studiului sunt îngrijorătoare.

Folosit în toată lumea, Tik Tok este numărul 1 în rândul rețelelor sociale, urmat de Instagram și Facebook. Clipurile prezentate pe Tik Tok sunt catchy, scurte, captivante și creează dependență. Iar riscurile s-ar părea că țin și de securitate, pe lângă sănătate, semnalează The York Times.

Care să fie motivul succesului Tik Tok? Ei bine, o explicație ar fi faptul că ne-a scăzut atenția la câteva secunde, nu mai avem răbdare cu nimic, trăim pe fugă.

Este ca un drog

Clipurile de pe Tik Tok sunt adaptate pe stilul nostru tot mai grăbit, de aceea sunt foarte scurte.

Acesta este motivul pentru care și Instagram prinsese atât de mult la început și încă mai prinde, dar este pe locul doi după Tik Tok.

Un sondaj realizat de Academia Americană de Medicină a Somnului (AAMS), citat de Healthline, arată că cei mai afectați de social media sunt tinerii născuți la sfârșitul anilor 90, mai exact între 1997 și 2012, adică generația Z.

Realizat pe un număr de 2010 persoane, sondajul a arătat că 93% dintre cei aparținând Generației Z stau trezi la ore târzii din noapte, captivați de clipurile postate pe Tik Tok.

Dar nu numai tinerii sunt atrași de această platformă online, ci și adulții. Potrivit studiului, 80% dintre participanți pierd noaptea din cauza rețelelor de socializare.

Oamenii de știință atrag atenția că folosirea acestor rețele de socializare, cum este Tik Tok, ne afectează somnul iar lipsa de somn poate duce la boli și afecțiuni serioase.

”TikTok a devenit pârghia mașinii de sloturi a sistemului de recompensă din creierul nostru”, spune Howard Pratt, doctor în medicină, director medical de sănătate comportamentală la Community Health of South Florida, Inc. (CHI), notează Healthline.

Creierul tânjește după doza de divertisment

Totodată, un studiu realizat în 2021 pe mai mult de 1.000 de utilizatori TikTok din China a sugerat că aplicația populară ar putea duce la mai multă oboseală în timpul zilei. Cercetătorii cred că oboseala poate fi atribuită unor niveluri crescute de excitare cognitivă înainte de culcare.

Merită menționat faptul că 2021 este și anul în care Tik Tok a început să aibă cel mai mare succes, platforma fiind disponibilă de câțiva ani.

”S-a demonstrat că comportamentul de caută și găsește, în special în ceea ce privește mâncarea, ține treji la nesfârșit șoarecii lipsiți de somn.

Acest lucru are sens din punct de vedere evolutiv – găsirea hranei poate fi imediat mai importantă chiar și decât somnul”, spune Dr. Alex Dimitriu, dublu certificat în psihiatrie și medicină a somnului și fondator al Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine și BrainfoodMD.

Și Charissa Chamorro, PhD, psiholog clinician privat cu sediul în New York City, specializat în tulburări de anxietate și probleme legate de somn, trage semnale de alamă cu privire la Tik Tok.

Potrivit dr. Chamorro, ”cu TikTok, rămâi captivat pentru că următorul videoclip ar putea fi cel mai amuzant, cel mai discutat sau cel mai fascinant pe care l-ai văzut vreodată, notează DC Medical.

Rămâi treaz până târziu, în ciuda faptului că ești obosit, pentru că creierul tău tânjește după următoarea doză de divertisment fascinant. Videoclipurile de pe TikTok oferă, de asemenea, o recompensă imediată, în timp ce beneficiile somnului sunt experimentate mai târziu”, spune Chamorro.

Atenție și la securitatea datelor personale

Dar pericolele utilizării Tik Tok nu se opresc aici. Experți în securitate atrag atenția că această aplicație colectează informații despre utilizatorii săi iar aceste informații merg către diferite guverne străine, notează The York Times.

De altfel, publicația mai notează că problema securității datelor a determinat armata să baneze Tik Tok pe telefoanele de muncă ale soldaților. De asemenea, un senator a spus că toate device-urile guvernamentale trebuie să baneze această aplicație periculoasă.

 

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

o oră ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

2 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

2 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

3 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

3 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

4 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra