Sari la conținut

Se elimină pensia anticipată? Anunțul făcut de președintele Casei de Pensii

pensionari
Sursa foto: Arhiva doctorulzilei.ro
Anunț pentru pensionari

Reguli noi pentru pensionarea anticipată. Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat că până la finalul anului vor fi gata modificările.

 

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat, la RTV, că se încearcă evitarea pensionării anticipate din sistemul public de pensii.

Precizările președintelui Daniel Baciu îi vizează în special pe cei care vor să iasă la pensie anticipat, pentru că vor apărea noi reguli.

„Pana la sfarsitul anului noua lege a pensiilor trebuie sa fie gata. Referitor la pensionarea anticipată, există două categorii: cea cu penalitate şi cea fara penalitate.

De pensia anticipata beneficiaza oamenii care au realizat un stagiu complet de cotizare de 35 de ani. Aceştia pot sa iasa mai devreme la pensie cu 5 ani si au o penalitate de maximum 30%.

Cine se poate pensiona mai devreme fără penalizări

Cei care au un stagiu de cotizare suplimentar faţă de cei 35 de ani pot să iasă mai devreme la pensie fara nicio penalitate.

Referitor la acele conditii impuse de Comisia Europeană privind eliminarea unor facilităţi privind pensia anticipată, acestea nu se referă la categoria strictă de pensionare anticipată prevăzută în sistemul public de pensii, ci se referă la pensionarea mai devreme a unor beneficiari de pensie”, a declarat Daniel Baciu într-un interviu acordat RTV.

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, s-a referit în principal la cei care beneficiaza de reducere fata de varsta standard de pensionare şi ies tot la limită de varsta dar beneficiaza de o reducere datorită conditiilor grele de muncă.

„Nu este vorba de a elimina categoria de pensie anticipata, ci încercăm sa evităm pensionările mai devreme din sistemul public de pensii.

Cei care beneficiaza de condiţii grele de muncă beneficiaza de o reducere proportionala cu anii lucrati in conditii dificile de muncă, care sunt reglementate in legea pensiilor”, a  mai explicat preşedintele Casei Naţionale de Pensii la RTV.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel