Sari la conținut

STUDIU: Persoanele care au avut deja COVID s-ar putea imuniza cu o singură doză

o singură doză de vaccin anti-COVID

Un studiu realizat de MedLife atestă că persoanele care au avut deja COVID și s-au imunizat cu o singură doză au dezvoltat mai multi anticorpi anti-Spike, față de persoanele care nu au fost infectate niciodată și s-au imunizat cu ambele doze de vaccin.

În acest sens, specialiștii le recomandă autorităților să reevalueze posibilitatea de a adminstra o singură doză de vaccin anti-COVID persoanelor care au trecut deja prin boală. Acest lucru ar putea optimiza numărul de doze disponibile la nivel național, facilitând campania de vaccinare anti-COVID.

Concluziile studiului, în privința administrării unei singure doze de vaccin persoanelor care au avut deja COVID

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 741 de persoane, iar rezultatele cercetării arată că 85% dintre acestea nu au trecut prin boală și doar două persoane nu au dezvoltat anticorpi în urma vaccinării, ceea ce înseamnă un procent de 0,27%, potrivit Digi24.

Analiza probelor prelevate de la persoanele care nu au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în trecut arată faptul că răspunsul imun rămâne scăzut înaintea rapelului, având în vedere că 48% dintre cei care au primit prima doză nu au dezvoltat anticorpi anti-Spike IgG într-o concentrație mai mare de >=80AU/ML în intervalul 18-20 de zile de la administrarea vaccinului.

„La prima doză de vaccin, la un organism care nu a mai fost în contact cu virusul SARS-CoV-2, este de așteptat ca răspunsul imun să nu fie foarte intens și prelungit. În schimb, a doua doză vine să “întărească” memoria celulelor producătoare de anticorpi, astfel încât răspunsul imun să fie de durată și suficient de puternic pentru a neutraliza o viitoare infecție virală”, a explicat dr. Bogdan Dabu, medic primar medicină de laborator în cadrul MedLife, potrivit Digi24.

Pe de altă parte, în cazul persoanelor confirmate anterior cu infecție COVID-19, specialiștii MedLife atrag atenția că titrul de anticorpi neutralizanți este semnificativ, încă din primele zile după administrarea primei doze de vaccin. Acest lucru întărește ipoteza lansată de alte grupuri de cercetători din Europa și SUA, conform căreia o singură doză de vaccin ar putea fi eficientă pentru persoanele care au trecut prin boală.

Compania a susținut că vor continua studiul în următoarele 3-6 luni, pentru a determina evoluția nivelului de anticorpi dobândiți după imunizare și în cât timp nivelul de anticorpi începe să scadă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel