Sari la conținut

Studiu: Persoanele nevaccinate au mai multe șanse de a fi implicate în … accidente rutiere

Accident rutier
Sursa foto: Pixabay
România, cea mai mare rata a mortalitatii din cauza accidentelor rutiere

Din cuprinsul articolului

Studiu: Persoanele nevaccinate au mai multe șanse de a fi implicate în accidente rutiere. Iată ce spun cercetătorii, cum de au ajuns la o astfel de concluzie.

Cei care nu vaccinat împotriva COVID este posibil să aveți mai multe probabilități să fiți implicați într-un accident de mașină, spune un nou studiu al cercetatorilor canadieni.

Companiile de asigurări și-ar putea baza modificările primelor de asigurare pe datele de vaccinare, sugerează autorii, scrie Fortune. 

De altfel, acestea sunt concluziile unui nou studiu publicat luna aceasta în The American Journal of Medicine. 

În vara anului 2021, cercetătorii canadieni au examinat înregistrările deținute de guvern ale a peste 11 milioane de adulți, dintre care 16% nu făcuseră vaccinul COVID, noteaza mariustuca.ro.

Oamenii de știință au descoperit că persoanele nevaccinate aveau cu 72% mai multe probabilități de a fi implicate într-un accident rutier grav – în care cel puțin o persoană a fost transportată la spital – decât cei care au fost vaccinați. 

Acest lucru este similar cu riscul crescut de accidente de mașină pentru persoanele cu apnee în somn, dar doar aproximativ jumătate față de persoanele care abuzează de alcool, au descoperit cercetătorii.

Riscul excesiv de accident de mașină prezentat de șoferii nevaccinați „depășește câștigurile în materie de siguranță datorate progreselor ingineriei auto și, de asemenea, impune riscuri și altor utilizatori ai drumului”, au scris autorii.

Care sunt explicațiile

Desigur lipsa unui vaccin COVID nu înseamnă că cineva va fi implicat într-un accident de mașină. 

În schimb, autorii cred că persoanele care se opun recomandărilor de sănătate publică ar putea, de asemenea, „neglija regulile de bază privind siguranța rutieră”. 

Dar de ce ar ignora regulile rutiere? Care sunt explicațiile? Ei bine, neîncrederea în guvern, credința în libertate, concepțiile greșite asupra riscurilor zilnice, „încrederea în protecția naturală”,

„antipatia față de reguli”, sărăcia, dezinformarea, lipsa resurselor și convingerile personale sunt motive potențiale propuse de autori.

Descoperirile sunt suficient de semnificative încât medicii de asistență medicală primară ar trebui să ia în considerare consilierea pacienților nevaccinați cu privire la siguranța traficului, iar

companiile de asigurări ar putea baza modificările primelor de asigurare pe datele de vaccinare, sugerează autorii citați de mariustuca.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel