Din cuprinsul articolului
Studiu privind decesele provocate de caniculă la nivel european dezvăluie o statistică tristă. Modificările climatice generează tot mai multe victime umane.
Un studiu realizat de un institut pentru sănătate publică din Spania pune pe seama caniculei din vara anului trecut moartea a aproape 48.000 de europeni.
Cercetătorii raportează că vulnerabilitatea la căldură în societățile europene a scăzut progresiv de-a lungul secolului actual și estimează că, fără aceste procese de adaptare a societății, povara mortalității legate de căldură din ultimul an ar fi fost cu 80% mai mare.
Studiul a utilizat înregistrările privind temperatura și mortalitatea din 823 de regiuni din 35 de țări europene pentru perioada 2015-2019 pentru a adapta modelele epidemiologice în vederea estimării mortalității legate de căldură în fiecare regiune europeană pe parcursul întregului an 2023. Spre deosebire de vara anului 2022, care a fost caracterizată de temperaturi extreme persistente în partea centrală a sezonului, de la jumătatea lunii iulie până la jumătatea lunii august, în 2023 nu au fost înregistrate anomalii termice mari în timpul acelorași săptămâni. Cu toate acestea, două episoade de temperaturi ridicate la jumătatea lunii iulie și la sfârșitul lunii august ar fi reprezentat mai mult de 57% din mortalitatea totală estimată, cu peste 27 000 de decese.
Cele mai multe decese au fost consemnate anul trecut în Italia şi Spania, în timp ce România ocupă locul al şaselea, potrivit analizei.
Datele arată o vulnerabilitate mai mare a femeilor și a persoanelor în vârstă, rata mortalității cauzate de căldură fiind cu 55% mai mare la femei decât la bărbați și cu 768% mai mare la persoanele de peste 80 de ani decât la persoanele cu vârste cuprinse între 65 și 79 de ani.
Studiul a fost publicat de Institutul pentru Sănătate Publică din Barcelona; a adunat date din aproape toate țările de pe continentul european.
În total, sunt 47.690 de europeni care au murit anul trecut din cauze care pot fi asociate caniculei. Cei mai mulți sunt din Italia – 12.743, apoi în Spania, peste 8.300, Germania – peste 6.300.
România se găsește pe locul șase, cu 2.585 de decese. Acest nivel este cel de-al doilea cel mai mare din ultimii 10 ani. De departe, cei mai mulți au fost în 2022, când au fost peste 60.000 de morți. Aceste cifre sunt statistice.
De exemplu, în Spania există două instituții care se ocupă cu monitorizarea tuturor deceselor de pe teritoriul național. Scopul este de a evidenția eventuale anomalii în evoluția unei boli.
Adunând date de la spitale și autorități locale și comparându-le cu statisticile anilor precedenți, aceste institute atribuie fiecărui deces o cauză.
Ele au fost citate foarte des în perioada pandemiei, când majoritatea anunțurilor legale de decese se bazau pe aceste statistici. Astfel, s-a ajuns la acest nivel de anul trecut. Ultima actualizare, referitoare la 2024, indică aproape 800 de morți care pot fi atribuite caniculei.
Săptămâna 16-22 septembrie 2024 va fi deosebit de favorabilă pentru nativi ai horoscopului. Patru zodii…
„Mitul cinei” a fost demontat de către medicul Adrian Copcea. Este vorba despre faptul că…
Specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) avertizează că ciclonul irlandez care a face…
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a convocat de urgență Centrul Național…
Pentru prevenirea aterosclerozei – îngustarea vaselor de sânge şi acumularea plăcilor de aterom – medicii…
Medicina viitorului pare din ce în ce mai promiţătoare, iar inteligența artificială (AI) va putea…