miercuri, iunie 29, 2022

Studiu recent:  Laptele, asociat cu risc de cancer. Este vorba despre cancerul de prostată. Care este cantitatea de lapte de la care crește riscul. Iată ce spun autorii studiului: 

Destul de controversat, despre lapte spunându-se că trebuie consumat doar când suntem bebeluși, laptele are totuși o mulțime de beneficii.

Pe lângă gustul bun pe care îl are, laptele conține nutrienți necesari pentru sănătatea organismului.

Te-ar mai interesa: Băutura aurie care scade glicemia! Este indicată a...

Totuși, un studiu publicat de platforma EatThis, arată că laptele dă un risc crescut de cancer la prostată.

Potrivit EatThis, unul din opt americani unul din 8 americani a fost diagnosticat cu acest tip de cancer. În afară de cancerul de piele, cel de prostată este cel mai diagnosticat în rândul bărbaților, fiind a doua cauză de deces.

Autorii studiului au arătat că bărbații cu un aport obișnuit ridicat de lapte se confruntă cu un risc semnificativ mai mare de cancer de prostată în comparație cu alți bărbați care beau mai puțin lapte.

Ce arată studiul

Potrivit datelor rezultate în urma analizei,  bărbații care beau zilnic aproximativ 430 de grame de produse lactate (1,75 cești de lapte) au prezentat un risc cu 25% mai mare de cancer de prostată decât alți bărbați care beau mai puțin lapte zilnic (aproximativ o jumătate de ceașcă pe săptămână).

Te-ar mai interesa: CAISELE, pline de vitamine și minerale. Iată ce bo...

Calciul a fost legat de cancerul de prostată în trecut, iar produsele lactate precum laptele au conținut mare de calciu.
Interesant este că oamenii de știință care au realizat studiul spun că nu au observat absolut nicio corelație între riscul crescut de cancer de prostată și ingestia de calciu din alte produse decât lactatele.
Deși este clar că ceva din lapte este legat de dezvoltarea cancerului de prostată – nu este vorba doar de calciu.
”Descoperirile noastre adaugă o greutate importantă altor dovezi care asociază produsele lactate, mai degrabă decât calciul din alte produse decât cele lactate, ca factor de risc modificabil pentru cancerul de prostată”,
spune Gary Fraser, cercetătorul principal al studiului și profesor la Facultatea de Medicină și la Școala de Sănătate Publică a Universității Loma Linda, într-un comunicat de presă preluat de platfoma EatThis.

Fără efecte la iaurt și brânzeturi

În mod interesant, nu au fost observate asocieri între riscul de cancer de prostată și consumul atât de brânză, cât și de iaurt.
Așadar, s-ar părea că doar laptele poate duce la această boală, precum și la cancer de sân. Pentru că laptele ar duce și la un astfel de cancer.
Potrivit unui alt studiu, efectuat înaintea acestuia, consumul de lapte a fost asociată cu un risc mai mare de cancer de sân.
„Paralelele dintre lucrarea noastră despre cancerul de sân la femei de acum un an și această lucrare referitoare la bărbați, sunt izbitoare”, a explicat uimit dr. Fraser.
De altfel, doctorul crede că este vorba despre aceleași mecanisme biologice în cazul ambelor tipuri de cancer.

Care este cantitatea de la care apare riscul de cancer

Potrivit oamenilor de știință americani, riscul apariției cancerului crește o dată cu cantitatea de lapte consumată.

De pildă, dacă vorbim de o cantitate infimă, cât se pune într-o cafea de exemplu, nu este vorba de astfel de efecte.

Riscul crește atunci când se consumă de la 150 ml de lapte în sus. Ceea ce înseamnă că 20-30 ml de lapte pus la cafea chiar nu prezintă vreun pericol. Cel puțin până la alt studiu.

Te-ar mai interesa: Medic: cum poate fi scăzut riscul de accident vasc...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private