Sari la conținut

STUDIU. Renunțarea la fumat chiar și la 75 de ani crește speranța de viață

stop fumat
Sursă foto: Shutterstock

Renunțarea la fumat poate aduce beneficii semnificative pentru speranța de viață, chiar și pentru persoanele în vârstă. Veștile încurajatoare vin în urma unui nou studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea din Michigan.

Persoanele care fumează la 35 de ani și continuă toată viața pierd în medie 9 ani din speranța de viață (23% din total), atrag atenţia oamenii de ştiinţă.

Chiar și la 75 de ani, renunțarea la fumat poate aduce beneficii

Autorii studiului publicat în American Journal of Preventive Medicine și citat de Science Alert relevă că cei care renunță la fumat la 35 de ani recuperează aproximativ 8 ani din speranța de viață.

Chiar și la 75 de ani, renunțarea la fumat poate aduce beneficii: fumătorii care continuă pierd în medie 4,4 ani de viață, dar cei care renunță au o șansă de 14% să câștige cel puțin un an de viață.

Fumatul, cauză a cancerului pulmonar
Credit foto: dreamstime

Dr. Xin Wang, autorul principal al studiului, subliniază importanța acestor descoperiri: „Constatările pot fi valoroase pentru clinicienii care caută dovezi științifice pentru a-și motiva pacienții fumători să renunțe la fumat”.

Metodologia studiului a implicat analiza datelor de sănătate publică reprezentative la nivel național și calcularea estimărilor privind anii de viață câștigați sau pierduți în funcție de vârsta la care o persoană renunță la fumat, potrivit sursei citate de Mediafax.

Rezultatele confirmă și extind concluziile unui studiu anterior realizat de cercetători din Canada și Norvegia, care a arătat că renunțarea la fumat pentru un deceniu poate evita pierderea unui deceniu de viață.

Cum recunoşti semnele de sevraj

Mulți fumători care renunță la fumat vor suferi tulburări ale stării fizice și psihice, cunoscute sub numele de efecte ale sevrajului, dar acestea sunt de scurtă durată și vor fi trece.

Printre efectele sevrajului se numără apetitul imperios sau impulsul de a fuma, depresia, iritabilitatea şi agresivitatea, agitația, creșterea poftei de mâncare, capacitatea de concentrare redusă, stare de amețeală și tulburări ale somnului. Acestea variază ca durată, dar majoritatea durează mai puțin de 1 – 3 luni. Nu toate persoanele manifestă simptome de sevraj.

Efectele sevrajului apar deoarece fumătorii se obișnuiesc cu doze regulate de nicotină și, atunci când renunță la fumat, organismul lor trebuie să se adapteze la lipsa nicotinei.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel