Sari la conținut

STUDIU: Risc mai mic de îmbolnăvire pentru această grupă de sânge. Pericolul este diminuat cu 60%

test Covid
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Riscul de îmbolnăvire, se pare, nu este legat numai de cantitatea virală, nivelul de anticorpi sau răspunsul sistemului nostru imunitar. Potrivit unui studiu, anumite persoane au un risc scăzut de a se infecta, în timp de altele se pot infecta mult mai ușor.

Grupa de sânge pare a fi un factor important atunci când vine vorba de COVID. Specialiștii au descoperit că incompatibilitatea este cea care scade riscul infectării și funcționează pe același principiu al compatibilității, necesar în cazul transfuziilor de sânge.

Risc mai mic de infectare pentru această grupă de sânge

Potrivit Science & Vie, studiul, publicat în revista Epidemics, susține că o anumite grupe de sânge au un risc mai redus de îmbolnăvire datorită incompatibilității acestora. Riscul de transmitere, se pare, este redus cu aproximativ 60%.

Studii recente au sugerat că grupa de sânge 0 (zero) poate fi asociată cu un risc mai mic de infectare cu coronavirus decât alte grupe de sânge. Acest nou studiu dezvăluie o altă abordare asupra comportamentului de propagare al tuturor grupelor de sânge.

Urmând același model de compatibilitate a sângelui, o persoană cu o anumită grupă de sânge ar răspândi virusul SARS-CoV-2 de 2 până la 3 ori mai ușor la persoanele pentru care este un donator de sânge compatibil.

Persoanele cele mai suceptibile au această grupă de sânge

Într-adevăr, persoanele cu grupa 0 ar putea avea un risc mai mic de îmbolnăvire. Cu toate acestea, ei ar putea un risc crescut de răspândire a infecției, deoarece sunt „donatori universali”.

La fel cum resping transfuziile de sânge care nu fac parte din grupa 0, pot respinge particulele de virus de la un pacient cu sânge ‘non-0’, scăpând astfel de infecție„, explică Peter Ellis, autorul studiului și cercetător la Școala de Bioștiințe a Universității Kent din Marea Britanie.

Pentru grupa A, situația este inversată

„Cei care au sânge din grupa A au mai multe șanse de a contracta virusul și mai puține șanse de a-l transmite”, continuă cercetătorul. Riscul de contaminare cu COVID-19 pentru grupele de sânge A și B ar depinde de frecvența acestui grup în populație, mai arată studiul.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel