Sari la conținut

Studiu. Riscul de accident vascular cerebral în rândul adulților între 65 și 74 de ani, mai mare în primele 3 zile după diagnosticarea cu Covid

Accident vascular cerebral
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
AVC, boala care de ucide in cateva ore
Studiu. Riscul de accident vascular cerebral în rândul adulților între 65 și 74 de ani, mai mare în primele 3 zile după diagnosticarea cu Covid.
O nouă analiză a determinat că riscul de accident vascular cerebral în primele 3 zile de la diagnostic a fost de 10 ori mai mare decât în ​​restul ferestrei de control.
Potrivit unui nou studiu al Asociației Americane de AVC, riscul de accident vascular cerebral la adulții cu vârsta cuprinsă între 65 și 74 de ani infectați cu COVID-19 este cel mai ridicat în primele trei zile după diagnostic.
Studiul, care nu a fost încă revizuit de colegi, a examinat COVID-19 ca factor de risc pentru AVC ischemic, adică un accident vascular cerebral cauzat de un vas de sânge blocat.

Studiu. Riscul de accident vascular cerebral în rândul adulților mai în vârstă, mai mare în primele 3 zile după diagnosticarea cu Covid

Potrivit Jerusalem Post, au fost revizuite dosarele de sănătate a 37.379 de beneficiari Medicare cu vârsta de 65 de ani și peste care au fost diagnosticați cu COVID-19 și, într-un anumit interval de timp, au fost internați în spital pentru accident vascular cerebral.

Deoarece pot apărea în orice moment, accidentul vascular cerebral trebuia să fi avut loc într-o fereastră de control de 7 zile înainte de până la 28 de zile după diagnosticul de COVID-19 pentru a fi considerată relevantă.

Analiza a determinat că riscul de accident vascular cerebral în primele 3 zile de la diagnosticul COVID-19 a fost de 10 ori mai mare decât în ​​restul ferestrei de control, deși riscul a rămas pe toată perioada.

Între zilele 4 și 7, riscul de accident vascular cerebral a fost cu 60% mai mare, deși în zilele 15-28 de la diagnostic riscul a scăzut la 9%. Vârsta medie a pacienților la momentul diagnosticării COVID-19 era de 80 de ani

57% dintre pacienți erau femei, iar mai mult de 75% erau persoane albe non-hispanice.

Nu au fost determinate diferențe în ceea ce privește riscul de accident vascular cerebral în funcție de sex sau rasă

Quanhe Yang, dr. și autorul principal al studiului a explicat riscul:

„Accidentul vascular cerebral în urma diagnosticului de COVID-19 este o posibilă complicație a COVID-19 de care pacienții și clinicienii ar trebui să fie conștienți”.

Ce se poate face pentru prevenirea accidentului vascular cerebral?

„Vaccinarea și alte măsuri preventive pentru COVID-19 sunt importante pentru a reduce riscul de infecție și complicații, inclusiv accidentul vascular cerebral”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel