Sari la conținut

Studiu. Socializarea maternă, nu biologia, modelează activitatea creierului copilului

Studiu. Socializarea maternă, nu biologia, modelează activitatea creierului copilului.

Potrivit unui nou studiu, copiii mamelor cu depresie clinică prezintă un risc de trei ori mai mare de a dezvolta ei înșiși depresie decât colegii lor cu risc scăzut. Cercetarea a fost publicată în jurnalul „Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging.”

Studiu. Socializarea maternă, nu biologia, modelează activitatea creierului copilului

Cercetătorii au observat de mult timp schimbări în activitatea creierului asociate cu depresia la adulți, în special într-o zonă a creierului numită striatul ventral (VS), care este asociată cu motivația, plăcerea și comportamentele direcționate către obiective.

În mod similar, mai multe studii au arătat că răspunsurile striatale la experiențele pline de satisfacție sunt tocite la copiii adolescenți cu părinți depresivi, ceea ce prezice dezvoltarea ulterioară a depresiei.

Cu toate acestea, studii mai recente arată că aceste modificări ale creierului pot apărea cu mult înainte de adolescență, când riscul de depresie crește de obicei. Pentru studiul actual, autorul principal Judith Morgan, PhD, de la Universitatea din Pittsburgh, Pennsylvania, SUA, a recrutat 49 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 8 ani fără antecedente de boli psihiatrice.

Jumătate din mamele copiilor aveau antecedente de depresie clinică, iar jumătate nu aveau antecedente psihiatrice. Pentru a măsura activitatea creierului legată de recompensă, copiii au jucat un joc video în care au ghicit care dintre cele două uși conținea un simbol ascuns în timp ce au fost supuși imagistică prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI).

Depresia poate perturba capacitatea părinților de socializare emoțională, un proces prin care copiii învață din reacțiile părinților la răspunsurile lor emoționale.

Răspunsurile pozitive de socializare includ recunoașterea, imitarea și elaborarea, în timp ce răspunsurile parentale negative sau care afectează emoțional pot fi disprețuitoare, invalidante sau punitive.

Mamele care au participat la studiu au completat un chestionar extins conceput pentru a măsura socializarea emoțională a părinților prin prezentarea a o duzină de viniete situaționale ale manifestărilor de emoții pozitive ale copiilor și culegând reacțiile părinților la acestea.

În mod surprinzător, copiii cu antecedente materne de depresie au avut mai multe șanse să aibă o activitate cerebrală redusă legată de recompensă în VS, dar numai dacă mamele lor au raportat răspunsuri mai puțin entuziaste și mai atenuante la emoțiile pozitive ale copiilor lor, au descoperit cercetătorii.

„În studiul nostru, istoria mamei de depresie în sine nu a fost legată de răspunsurile modificate ale creierului la recompensă la copiii de vârstă școlară timpurie”, a spus dr. Morgan.

„În schimb, această istorie a avut o influență asupra răspunsurilor creierului copiilor numai în combinație cu comportamentul parental al mamelor, cum ar fi capacitatea de a recunoaște, imita sau elabora emoțiile pozitive ale copilului lor.”

„Aceasta este o veste plină de speranță, deoarece intervențiile menite să încurajeze părinții pentru a încuraja emoțiile pozitive la copiii lor pot avea un impact puternic asupra dezvoltării legate de recompense ale copilului, în special pentru familiile copiilor care pot fi expuși unui risc mai mare din cauza antecedentelor familiale de depresie.” a concluzionat doctorul Morgan.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel