vineri, octombrie 7, 2022

Studiu surprinzător! Care sunt reacțiile adverse apărute în cazul combinării vaccinurilor anti-covid.

Potrivit studiului Com-Cov condus de Universitatea Oxford, printre cele mai raportate efecte secundare ale combinării vaccinului anti-covid produs de AstraZeneca cu cel produs de Pfizer sunt frisoanele, durerile de cap și durerile musculare.

Studiul a recrutat 830 de voluntari cu vârsta peste 50 de ani, iar rezultatele sunt surprinzătoare. Astfel, s-a demonstrat că adulții sunt mai predispuși să raporteze efecte secundare ușoare și moderate după ce le-a fost administrată o doză din vaccinul AstraZeneca și una din vaccinul Pfizer.

Te-ar mai interesa: Accident vascular cerebral: băutura care dublează ...

Studiu surprinzător! Reacțiile adverse apărute în cazul combinării vaccinurilor anti-covid sunt de scurtă durată

Cu toate aceseta, reacțiile adverse au fost însă de scurtă durată, fără alte probleme de siguranță.

„Este o constatare cu adevărat interesantă și nu ceva la care ne așteptam neapărat”, a spus profesorul Matthew Snape, de la Oxford Vaccine Group.

Potrivit BBC, unul din 10 voluntari cărora li s-au administrat două doze din vaccinul AstraZeneca la patru săptămâni au raportat febrilitate. Cu toate acestea, atunci când li s-a administrat o combinație de AstraZeneca și Pfizer, proporția a crescut cu aproximativ 34%.

„Aceleași diferențe reale s-au aplicat și pentru alte simptome, cum ar fi frisoane, oboseală, cefalee, stare generală de rău și dureri musculare”, a spus profesorul Snape.

Te-ar mai interesa: Șocant! Dieta cu grapefruit aproape a provocat amp...

În aprilie, studiul a fost extins. Încă 1.050 de voluntari s-au alăturat experimentului.

Combinarea vaccinurilor anti-covid crește frecvenţa simptomelor uşoare până la moderate

Studiul Com-Cov a fost lansat în februarie pentru a vedea dacă folosirea unui vaccin diferit pentru a doua doză ar putea oferi o imunitate de durată mai lungă, o protecție mai bună împotriva noilor variante sau pur și simplu ar putea permite clinicilor să schimbe vaccinurile dacă proviziile sunt întrerupte.

Te-ar mai interesa: Dieta daneză: scapi de 20 de kilograme în 13 zile!...

Ambele provincii canadiene Ontario și Quebec au declarat că intenționează să combine vaccinurile în viitorul apropiat, pe fondul incertitudinii cu privire la transporturile vaccinurilor produse de Oxford-AstraZeneca și a îngrijorărilor legate de formarea cheagurilor de sânge.

Primele rezultate complete sunt de așteptat să apară în luna iunie. Datele preliminare au fost publicate în revista medicală Lancet, potrivit BBC.

Te-ar mai interesa: Tragedie în lumea filmului. Actriță celebră, diagn...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private