Sari la conținut

STUDIU. Toate contraceptivele hormonale cresc riscul de cancer la sân!

prevenire cancer san
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
stilul de viata poate influenta dezvoltarea cancerului de san

Din cuprinsul articolului

Riscul crescut de cancer de sân era deja bine cunoscut în cazul metodelor contraceptive care conţin atât progestativ, cât şi estrogen.

Un nou studiu relevă că toate formele de contracepţie hormonală prezintă un risc uşor crescut de cancer de sân la femei, inclusiv metodele care nu conţin decât progestativ, din ce în ce mai utilizate, conform unui nou studiu publicat marţi, transmite AFP.

Această uşoară creştere a riscului de cancer de sân trebuie însă relativizată în faţa beneficiilor derivate din contracepţie, inclusiv a protecţiei oferite împotriva altor tipuri de cancer, au subliniat cercetătorii, potrivit sursei citate de Agerpres.

Dar, în timp ce utilizarea metodelor care conţin doar progestativ a crescut în ultimii ani, puţine cercetări s-au concentrat până în prezent asupra efectului lor specific asupra riscului de cancer de sân. Acesta se dovedeşte a fi similar cu cel prezent la metodele pe bază de estroprogestativ, au concluzionat autorii acestui studiu, publicat în revista ştiinţifică PLOS Medicine.

Conform acestei cercetări, femeile care utilizează contracepţie hormonală prezintă un risc crescut cu aproximativ 20% până la 30% de a dezvolta cancer de sân – indiferent de modul de livrare a substanţei (pilulă, sterilet cu hormoni, implant contraceptiv sau injecţie) sau de formula utilizată (estroprogestativ sau doar progestativ).

Această rată este similară cu ceea ce estimaseră studiile anterioare, inclusiv un studiu amplu, încă din 1996.

Pentru a avea o idee mai bună despre ceea ce reprezintă acea rată, oamenii de ştiinţă au calculat numărul de cazuri suplimentare de cancer de sân implicate, cunoscând faptul că riscurile de a dezvolta această boală cresc odată cu vârsta.

În cazul contracepţiei hormonale administrate timp de cinci ani între vârstele de 16 şi 20 de ani, numărul femeilor care dezvoltă cancer de sân din 100.000 va fi de opt. În cazul administrării între vârstele de 35 şi 39 de ani, vor fi înregistrate 265 de cazuri suplimentare de cancer de sân la 100.000 de femei.

Riscuri vs beneficii

„Nicio persoană nu vrea să audă că ceva pe care şi-l administrează îi va creşte riscul de cancer de sân”, a declarat Gillian Reeves, profesoară la Universitatea Oxford din Marea Britanie şi coautoare a studiului. Însă, este un risc „foarte mic prin prisma riscului absolut”, a subliniat ea într-o conferinţă de presă.

Acest risc trebuie luat în considerare şi în raport cu beneficiile oferite de contracepţia hormonală, „nu doar în ceea ce priveşte controlul sarcinii, ci şi pentru că aceste contraceptive orale oferă o protecţie destul de semnificativă şi pe termen lung împotriva altor tipuri de cancer la femei, precum cancerul ovarian endometrial” a precizat Gillian Reeves.

În plus, studiul confirmă, aşa cum au făcut şi altele anterior, că riscul crescut de cancer de sân asociat contracepţiei hormonale este tranzitoriu – el scade în anii următori, când contracepţia este sistată.

Aceste rezultate „sunt liniştitoare, pentru că efectul este modest”, a comentat Stephen Duffy, profesor la Universitatea Queen Mary din Londra, care nu a fost implicat în acest studiu.

Cercetarea a fost realizată pe baza unor date prelevate de la aproape 10.000 de femei cu vârste sub 50 de ani, care au dezvoltat cancer de sân între 1996 şi 2017, în Regatul Unit, unde contraceptivele doar cu progestativ sunt în prezent la fel de răspândite ca şi cele care conţin progesteron şi estrogen.

Contraceptivele care conţin doar progestativ sunt recomandate femeilor care alăptează sau celor care au contraindicaţii la estroprogestativ, cum ar fi riscuri de boli cardiovasculare, sau în cazul femeilor care fumează după vârsta de 35 de ani.

Printre „factorii multipli” care explică această creştere a utilizării lor se numără faptul că „femeile iau acum contraceptive mai târziu” în vieţile lor şi, prin urmare, prezintă mai multe dintre aceste afecţiuni în mod natural, a susţinut Gillian Reeves.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel