luni, octombrie 3, 2022

Un nou studiu a dezvăluit un VIRUS poate contribui la riscul apariției a demenței, boală care afectează milioane de oamen. Cercetătorii de la Universitatea Tufts și de la Universitatea din Oxford au publicat descoperirea în ”Journal of Alzheimer’s Disease”.

Ce virus este responsabil pentru declanșarea anumitor cazuri de demență?

Oamenii de știință au demonstrat că virusul herpes simplex (HSV) poate, în anumite circumstanțe, declanșa boala Alzheimer, cea mai întâlnită formă de demență.  Ei au identificat HSV-1, tipul de herpes simplex care provoacă herpes oral, ca fiind responsabil pentru declanșarea anumitor cazuri de demență, potrivit Bestlifeonline.

Te-ar mai interesa: Un bărbat de 33 ani a rămas fără mâna dreaptă în u...

HSV-1 cauzează herpes oral

HSV-1 cauzează mai ales herpes oral și este responsabil pentru erupții cutanate la nivelul gurii și al feței, în timp ce HSV-2 cauzeaza de cele mai multe ori herpes genital sau chiar focare ale afecțiunii.

Cu toate acestea, HSV-1 nu acționează singur. Cercetătorii spun că persoanele infectate cu herpes simplex au avut mai multe șanse de a dezvolta boala Alzheimer doar când au fost infectate și cu virusul varicelo-zosterian (VZV), din familia Herspesviridae, care provoacă în mod obișnuit varicelă și zona zoster. Cercetătorii spun că prezența celui de-al doilea virus poate „activa” herpes simplex „pentru a pune în mișcare fazele incipiente ale bolii Alzheimer”.

Te-ar mai interesa: Sărbătoare importantă: Ce sfânt prăznuiește Biseri...

Deși cercetătorii au explorat corelația dintre HSV-1 și Alzheimer de zeci de ani, acest nou studiu subliniază „secvența de evenimente pe care virusurile le creează pentru a pune boala în mișcare”.

„Rezultatele noastre sugerează o cale către boala Alzheimer, cauzată de o infecție cu VZV care creează declanșatori inflamatori și activează HSV în creier”, a declarat Dana Cairns, cercetător la Tufts și co-autor al studiului „Deși am demonstrat o legătură între activarea VZV și HSV-1, este posibil ca și alte evenimente inflamatorii din creier să trezească HSV-1 și să conducă la boala Alzheimer”, spune ea.

Te-ar mai interesa: Profită de Revelion să îți faci plinul de sănătate...

Autorii studiului adaugă că, de obicei, HSV există, latent, în creier, „dar atunci când este activat duce la acumularea de proteine și beta-amiloid și la pierderea funcției neuronale, caracteristice pacienților cu Alzheimer”.

Demența poate fi prevenită

În multe cazuri, demența poate fi prevenită. Măsurile preventive pentru reducerea riscului de demență includ exerciții fizice regulate, o dietă sănătoasă, renunțarea la fumat și la alcool, menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase și tratarea altor afecțiuni subiacente.

Te-ar mai interesa: Nu te-ai fi găndit că acest aliment duce la Alzhei...

Cu toate acestea, este important de reținut că această combinație de viruși declanșează demența numai dacă provoacă un anumit răspuns inflamator. „Legătura dintre HSV-1 și boala Alzheimer apare doar în momentul în care HSV-1 a fost reactivat pentru a provoca răni și alte afecțiuni inflamatorii dureroase”, notează autorii studiului, citează Capital.

Activarea repetată a HSV-1 duce la creșterea inflamației creierului și a producției de plăci și leziuni cognitive, care determină apariția demenței. Experții sugerează acum că se poate reduce riscul de demență și prin vaccinarea împotriva VZV, prevenind astfel reactivarea.

Te-ar mai interesa: Cât de sănătoși sunt ficățeii de pui: Sursă de fie...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private