joi, ianuarie 27, 2022

Studiu: Utilizarea aspirinei poate reduce ventilația și decesul la pacienții cu COVID-19

Medicamentele simple și necostisitoare pentru tratarea Covid sunt puține și greu de găsit. Cu toate acestea, specialiștii „au descoperit” o nouă pastilă, care de fapt este veche, de adăugat la arsenal. Un nou studiu ne spune cât de bine funcționează.

Unul dintre primele, și multele, simptome bizare ale COVID-19 a fost coagularea sângelui în plămâni. Specialiștii au folosit, bineînțeles, heparina, un anticoagulant. Un efect pozitiv modest asupra supraviețuirii a fost observat într-un amplu studiu retrospectiv raportat în BMJ în februarie. Dar heparina este dificil de utilizat. Este considerat a fi un medicament cu risc ridicat, deoarece atât suprautilizarea, cât și subutilizarea pot fi fatale.

Te-ar mai interesa: Avertismentul medicului Mihai Craiu: „Dacă nu înce...

Utilizarea aspirinei poate reduce ventilația și decesul la pacienții cu COVID-19

Aspirina, un alt diluant de sânge, este o alternativă mai sigură și mai ieftină prin aceea că poate fi administrată pe cale orală și nu prezintă aceleași riscuri ca heparina sau warfarina. Dar este aspirina eficientă în tratarea pacienților cu COVID-19? Un nou studiu observațional concluzionează că este.

Dr. Jonathan Chow, profesor asistent de anestezie și medicină de îngrijire critică la Școala de Medicină și Științe ale Sănătății George Washington, a concluzionat că aspirina a fost utilă pentru a menține oamenii în afara ventilatoarelor și pentru a preveni decesele prin COVID-19.

Te-ar mai interesa: Prof. dr. Constantin Dulcan: ”Ura dezbină şi este ...

Studiul a arătat că:

  • 412 pacienți au fost incluși în studiu
  • 314 nu au primit aspirină, 98 au primit.
  • Cei 98 de pacienți care au primit aspirină erau o combinație dintre cei care luau deja aspirină înainte de spitalizare și cei care i s-au administrat după spitalizare.
  • După ajustarea pentru 8 agenți de confuzie, utilizarea aspirinei a fost asociată cu o scădere de 44% a ventilației, o scădere de 43% a admisiei în UCI și o scădere de 47% a deceselor (în spital).
  • Nu a existat nicio diferență în sângerările grave între cele două grupuri.

„De fapt, rezultatele studiului nu ne surprind, deoarece știm că Covid provoacă formarea excesivă de cheaguri și știm că aspirina este un diluant de sânge foarte puternic … Prin urmare, atunci când avem o boală care provoacă cheaguri și un medicament care vă s sângele, acest lucru poate duce la efectele de protecție pe care le-am găsit, a declarat dr. Chow, potrivit acsh.org

Te-ar mai interesa: Medic oncolog: Nu renunțarea la carne, ci aceste o...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private