Categories: Ştiri sănătate

STUDIU. Vindecarea rănilor poate fi accelerată cu ajutorul unei proteine din lapte. Ce este „bandajul cu cazeină”

Din cuprinsul articolului

Cercetătorii de la University College London (UCL) au testat în premieră beneficiile cazeinei în vindecarea rănilor, aceasta fiind renumită pentru proprietățile antimicrobiene și antiinflamatorii. Cazeina este o proteină naturală care se găsește în laptele mamiferelor și este cea mai abundentă în laptele de vacă, unde se regăsește în proporție de până la 80%.

În ultimul deceniu a crescut interesul pentru proprietățile antimicrobiene, antioxidante și antiinflamatorii ale cazeinei, precum și pentru utilitatea acesteia ca supliment alimentar bogat în proteine.

Potrivit studiului publicat în revista Interface, rezultatele promițătoare sugerează că această substanță ieftină și care se găsește în mod natural din abundență are potențialul de a înlocui materialele scumpe, cum ar fi argintul, în pansamentele pentru răni.

Cum acţionează pansamentul de cazeină

În acest studiu, cercetătorii de la UCL au amestecat cazeina pură cu policaprolactonă (PCL), un poliester biodegradabil utilizat în mod obișnuit ca material pentru bandaje.

Oamenii de ştiinţă au constatat că, la 14 zile, rănile tratate cu bandaje cu infuzie de cazeină s-au vindecat rămânând la doar 5,2% din dimensiunea lor inițială, față de 31,1% în grupul cu bandaje normale și 45,6% în grupul netratat. Analiza a confirmat, de asemenea, că bandajele cu cazeină nu sunt toxice și că nivelurile de molecule legate de imunitate au fost mult mai scăzute în jurul rănilor tratate cu acestea.

Materialele naturale conțin unele proprietăți minunate, dintre care multe sunt necunoscute”, a declarat dr. Jubair Ahmed (Inginerie mecanică UCL), primul autor al studiului, potrivit sursei citate de 360medical.ro.

Cunoșteam reputația cazeinei de a avea beneficii de vindecare, iar rezultatele noastre sugerează că există un mare potențial de utilizare a acesteia în aplicații medicale, cum ar fi pansamentele pentru răni. Este nevoie de mai multă muncă pentru a ne asigura că pansamentele din cazeină sunt sigure și eficiente la om, dar aceste rezultate inițiale sunt promițătoare”, a precizat medicul.

Întrucât cazeina este un produs rezidual al laptelui, dacă ar fi aprobată pentru tratamentul la om, ar fi un material relativ ieftin care ar putea fi produs la scară largă. Cu toate acestea, compoziția chimică și potența substanțelor naturale pot varia, o problemă care ar trebui abordată în cazul utilizării clinice a cazeinei, unde consecvența este esențială pentru un tratament sigur și eficient, spun specialiștii.

Cercetătorii urmează să studieze în continuare interacțiunile biologice care au loc înainte de începerea testelor clinice la om.

Recent Posts

Primul pacient din istorie cu transplant de rinichi de porc a murit

Pacientul care a primit pentru prima dată în istorie un rinichi de la porc a…

6 minute ago

Cea mai importantă VITAMINĂ pentru persoanele cu diabet

Medicii nutriţionişti recomandă suplimentarea dietei zilnice cu o anumită vitamină, acordând atenție modului în care…

37 de minute ago

Alarmant: Celulele corpului uman pot îmbătrâni chiar și 5 ani în doar o zi

Calcularea vârstei biologice a celulelor și țesuturilor umane prin însumarea modificărilor epigenetice ar putea să…

o oră ago

Horoscop Alina Badic pentru săptămâna 12-18 mai 2024. Încercări pentru unele zodii

Alina Badic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 12-18 mai 2024 în ultima ediție a…

2 ore ago

După Duminica Tomii este sărbătorit Paștele Blajinilor. Tradiții în această zi

Luni, 13 mai, după Duminica Tomii, este sărbătorit Paștele Blajinilor, cunoscut și sub numele de…

2 ore ago

Unii pensionari vor avea parte de o dublă recalculare a pensiei. Pensii, majorate cu 80-90%

Angajatii de la Casa Nationala de Pensii şi de la cele teritoriale din toate judeţele…

3 ore ago

Citeste si: