Sari la conținut

De ce nu trebuie să pui gheață sau apă rece pe o arsură. Uite cum să o tratezi corect

pacienti arsi
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Centrul nou de Arși Gravi și la Târgu Mureș

Cum tratăm arsurile. Arsura este una dintre cele mai comune leziuni casnice. Arsura se refera la o leziune de regula tegumentara, ce provoaca distrugerea tesutului și moartea celulara și este însoțită de o senzatie caracteristică. Atunci când avem o arsură, primul instinct este să răcim locul cât mai repede cu gheață sau apă rece. Cu toate acestea, medicii spun că nu este o procedură corectă.

„Apa cu gheață poate deteriora țesuturile și crește riscul de infecție ,” spune Dr. Allan Capin.

Există o modalitate mai bună de a trata o arsură care nu vă va răni și mai mult pielea. Dr. Capin descrie diferite tipuri de arsuri și ce trebuie să faci pentru a… reduce arsura pe care o simți, a ajuta rana să se vindece și a minimiza cicatricile.

De ce să nu punem gheață pe arsură și ce ar trebui să facem în schimb

Gheața sau apa foarte rece pe o arsură reduce fluxul sanguin în zona arsă, ceea ce poate inversa procesul de vindecare, potrivit dr. Capin.

„Pielea este deja afectată de arsura termică, este posibil să nu simțiți că gheața vă face pielea foarte rece. Acest lucru poate duce la probleme permanente de circulație a sângelui”, spune medicul.

Arsura de gradul întâi: Cum să tratezi o arsură minoră

O arsură minoră, numită și arsură de gradul întâi, este fierbinte, roșie și dureroasă, dar nu are vezicule. Puteți suferi o arsură de gradul întâi atunci când atingeți un obiect fierbinte sau vă stropiți cu un lichid fierbinte. O arsură solară fără bășici intră, de asemenea, în această categorie.

Cum să ușurezi durerea unei arsuri de gradul întâi

  • Folosiți apă (nu rece): Lăsați să curgă apă curentă de la robinet peste arsură, sau puneți arsura în apă sau acoperiți-o cu un prosop curat și umed.
  • Hidratați: După ce pielea se răcește, aplicați o cremă hidratantă, cum ar fi aloe vera.
  • Protecție: Folosiți o cârpă curată și uscată sau un pansament neaderent pentru a proteja arsura.
  • Tratați durerea: Luați ibuprofen sau paracetamol dacă arsura este încă dureroasă.
  • Curățați și preveniți infecția: În timp ce arsura se vindecă, curățați-o cu un săpun blând și folosiți o cremă antibiotică pentru a preveni infecția.

Solicitați asistență medicală pentru o arsură de gradul întâi dacă are o lățime/diametru mai mare de 7 cm, dacă se află pe o articulație, pe față, gât, mână sau picior sau provoacă durere care nu dispare.
Chiar și o arsură de gradul întâi se poate infecta. Simptomele la care trebuie să fii atent includ:

  • Febră
  • Puroi
  • Durere crescută
    Lărgirea zonei de durere

Arsură de gradul doi: Cum să tratați o arsură cu bășici

O arsură cu bășici este o arsură de gradul doi. Iată ce trebuie să faceți (și ce nu trebuie să faceți) atunci când aveți o arsură de gradul doi:

  • Folosiți apă curentă rece și curată: Nu folosiți apă care poate fi contaminată, cum ar fi cea dintr-un lac, râu sau pârâu, deoarece bacteriile din apă pot provoca infecții. Dacă nu aveți acces la apă de la robinet, folosiți apă îmbuteliată. De asemenea, este în regulă să folosiți un prosop curat și umed.
  • Nu trageți nicio haină de pe arsură: Dacă ceva este lipit de arsură, nu trageți de ea. Lăsați medicii de la Urgențe să facă asta pentru dumneavoastră.
  • Nu folosiți unguente sau spray-uri: Untul, uleiul, unguentul și spray-urile de prim ajutor vor încetini eliberarea căldurii de pe piele, agravând rana.
  • Nu spargeți niciodată bășicile: Pielea de sub zona cu bășici se poate infecta.
  • Căutați îngrijire cât mai curând posibil: Mergeți la Urgențe sau la un medic pentru a curăța corespunzător arsura și a preveni infecția. De asemenea, vi se poate prescrie o rețetă pentru crema pentru arsuri, care ajută la vindecarea arsurii și previne infecția.

 

Arsura de gradul trei: Cum să tratezi o arsură foarte gravă

Dacă pielea este înnegrită sau arsura ajunge până la os, atunci aveți o arsură de gradul trei. Aceasta este o urgență medicală. Mergeți direct la spitalul de urgență!

În practica se utilizează și noțiunea de arsura de gradul 4. Aceasta are toate caracteristicile arsurii de grad 3, în plus fiind extinsa și în regiuni mai profunde, cum sunt tendoanele și oasele.

Concluzie:
Arsurile se clasifica în funcție de severitatea distructiei tisulare, ci nu în funcție de cauza acestora. Arsura de gradul I este cea mai ușoară forma, fiind tratata cu ușurință acasă, în timp ce arsura de gradul III are întotdeauna nevoie de îngrijiri de specialitate, fiind o urgenta medicala. Desigur, pentru orice arsura, consultați un medic înainte de administrarea oricărei forme de tratament, potrivit sfatulmedicului.ro.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel