Sari la conținut

STUDIU. Vindecarea rănilor poate fi accelerată cu ajutorul unei proteine din lapte. Ce este „bandajul cu cazeină”

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
ce este bandajul cu cazeina

Din cuprinsul articolului

Cercetătorii de la University College London (UCL) au testat în premieră beneficiile cazeinei în vindecarea rănilor, aceasta fiind renumită pentru proprietățile antimicrobiene și antiinflamatorii. Cazeina este o proteină naturală care se găsește în laptele mamiferelor și este cea mai abundentă în laptele de vacă, unde se regăsește în proporție de până la 80%.

În ultimul deceniu a crescut interesul pentru proprietățile antimicrobiene, antioxidante și antiinflamatorii ale cazeinei, precum și pentru utilitatea acesteia ca supliment alimentar bogat în proteine.

Potrivit studiului publicat în revista Interface, rezultatele promițătoare sugerează că această substanță ieftină și care se găsește în mod natural din abundență are potențialul de a înlocui materialele scumpe, cum ar fi argintul, în pansamentele pentru răni.

Cum acţionează pansamentul de cazeină

În acest studiu, cercetătorii de la UCL au amestecat cazeina pură cu policaprolactonă (PCL), un poliester biodegradabil utilizat în mod obișnuit ca material pentru bandaje.

Oamenii de ştiinţă au constatat că, la 14 zile, rănile tratate cu bandaje cu infuzie de cazeină s-au vindecat rămânând la doar 5,2% din dimensiunea lor inițială, față de 31,1% în grupul cu bandaje normale și 45,6% în grupul netratat. Analiza a confirmat, de asemenea, că bandajele cu cazeină nu sunt toxice și că nivelurile de molecule legate de imunitate au fost mult mai scăzute în jurul rănilor tratate cu acestea.

Materialele naturale conțin unele proprietăți minunate, dintre care multe sunt necunoscute”, a declarat dr. Jubair Ahmed (Inginerie mecanică UCL), primul autor al studiului, potrivit sursei citate de 360medical.ro.

Cunoșteam reputația cazeinei de a avea beneficii de vindecare, iar rezultatele noastre sugerează că există un mare potențial de utilizare a acesteia în aplicații medicale, cum ar fi pansamentele pentru răni. Este nevoie de mai multă muncă pentru a ne asigura că pansamentele din cazeină sunt sigure și eficiente la om, dar aceste rezultate inițiale sunt promițătoare”, a precizat medicul.

Întrucât cazeina este un produs rezidual al laptelui, dacă ar fi aprobată pentru tratamentul la om, ar fi un material relativ ieftin care ar putea fi produs la scară largă. Cu toate acestea, compoziția chimică și potența substanțelor naturale pot varia, o problemă care ar trebui abordată în cazul utilizării clinice a cazeinei, unde consecvența este esențială pentru un tratament sigur și eficient, spun specialiștii.

Cercetătorii urmează să studieze în continuare interacțiunile biologice care au loc înainte de începerea testelor clinice la om.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel