Sari la conținut

Substanța cancerigenă, eliberată în casa ta, mai ales vara. Iată de unde provine și ce soluții ai ca să o elimini

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
efecte nocive posibile

Substanța cancerigenă. Mirosul de vopsea proaspătă și cel provenit de la despachetarea pieselor noi de mobilier sunt considerate indicatori importanți ai faptului că o substanță chimică a fost eliberată în aer.

Una dintre aceste substanțe este și formaldehida, compus organic volatil a cărui prezență în aerul din casă este considerată de către specialiști periculoasă pentru sănătate.

Fiind de 500 de ori mai mici decât particulele cu dimensiunea de 0,1 microni, particulele de formaldehidă din aer sunt dificil de captat, iar dacă sunt inhalate, produc simptome precum iritarea ochilor, a nasului, inflamație nazală sau tuse. Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (SUA), formaldehida este prezentă în aproape orice locuință, indiferent de cantitate.

Mult mai periculoasă este însă expunerea prelungită la acest compus chimic dăunător organismului, mai ales în locuințele noi sau în care au loc renovări pe parcursul unei perioade mai lungi. Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) a confirmat efectele cancerigene ale expunerii prelungite la formaldehidă, respectiv posibilitatea dezvoltării unor forme de cancer, precum cel al nazofaringelui, cancerul sinusal sau leucemia.

Ce recomandă specialiștii pentru eliminarea particulelor de formaldehidă de la interior

Formaldehida este un gaz incolor care își găsește drumul în casă printr-o varietate de surse. Cel mai frecvent, este eliberat prin mobilier și produse din lemn, cum ar fi placaj și plăci de fibre, care pot folosi rășini industriale pe bază de formaldehidă. Poate fi găsit și în materiale izolante și produse de bricolaj, cum ar fi vopseaua, lacurile și produsele de curățare de uz casnic.

Cercetările au arătat că temperatura ridicată a camerei și nivelul de umiditate contribuie la frecvența eliberării particulelor de formaldehidă în aerul din casă. Concentrațiile de formaldehidă de la interior pot fi de până la 20 de ori mai mari vara decât iarna, în funcție de condițiile de temperatură interioară și de umiditate. Dincolo de formaldehidă, temperaturile ridicate și umiditatea încurajează înmulțirea acarienilor, care contribuie la formarea particulelor de praf, o altă sursă de alergeni care poate cauza alergii.

Pentru că expunerea la formaldehidă este nocivă pentru corpul uman și este o preocupare pentru organismele de cercetare și reglementare, oamenii de știință din cadrul Dyson oferă câteva sfaturi utile pentru eliminarea particulelor de formaldehidă de la interior și crearea unui mediu mai sănătos acasă.

Alegerea inteligentă a mobilierului din casă

Dacă renovarea locuinței sau mobilarea uneia noi este în plan în viitorul apropiat, alegerea unor produse cu conținut scăzut de formaldehidă sau achiziționarea de mobilier la mâna a doua sunt soluții utile pentru evitarea expunerii la formaldehidă, potrivit experților.

Astfel de produse eliberează mai puține particule de formaldehidă de-a lungul timpului, în timp ce mobilierul tip ULEF (cu emisii foarte scăzute de formaldehidă) și NAF (fără formaldehidă adăugată) este din ce în ce mai căutat. Dacă achiziționarea de mobilier nou este necesară, printre opțiuni se numără cel din lemn masiv sau mobilier din lemn presat (MDF) complet sigilat.

Utilizarea unui purificator de aer performant

Creșterea ventilației și utilizarea unui purificator de aer inteligent în casă pot ajuta la eliminarea gazelor nocive din aer, mai ales dacă dispozitivele sunt unele performante.

Expunerea la formaldehidă a organismului uman este periculoasă și poate avea efecte severe asupra sănătății pe termen lung. Organizația Mondială a Sănătății a reglementat încă din 2010 limitele privind concentrațiile de formaldehidă din aer la 0,1 mg/m3, gaz poluant ce se numără printre cei mai prezenți factori poluanți la interior.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel