Sari la conținut

Substanța toxică din șampoane. Poate crește riscul de cancer! Un medic avertizează: „Citiți etichetele”

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cu rafturi pline de produse de diferite mărimi, culori și prețuri, se pot petrece ore întregi în farmacii, în căutarea soluției perfecte de îngrijire.

Fie că sfârșești prin a alege flaconul care vine cu un preț avantajos sau optezi pentru cel care vizează o problemă pe care încerci să o rezolvi, lista de ingrediente tipărită în spate joacă rareori un rol în acest proces decizional.

Cu toate acestea, o anumită substanță chimică care se ascunde în literele mici și negre care enumeră ingredientele ar putea crește riscul de cancer, potrivit unor cercetări.

De la îngrijirea pielii la îngrijirea părului, indiferent dacă rutina ta constă în sticle scumpe și diverse etape sau dacă include pur și simplu o cremă hidratantă și un șampon, diverse produse cosmetice conțin ftalați.

O nouă cercetare, publicată în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, a constatat că ftalații din șampon și alte produse cosmetice pot crește riscul de diabet la femei cu aproape două treimi.

Substanța toxică din șampoane

Cu toate acestea, Dr. Deborah Lee, de la farmacia online Dr. Fox, a avertizat că nu este singurul lucru de care aceștia sunt vinovați.

Ascunși în cosmetice, tampoane, parfumuri, lac de unghii, fixativ și alte produse, ftalații sunt substanțe chimice care sunt folosite ca solvenți și stabilizatori.

Clasificați ca fiind o „substanță chimică îngrijorătoare” de către Breast Cancer UK, ftalații sunt, de asemenea, cunoscuți ca substanțe chimice perturbatoare ale sistemului endocrin (EDC).

Dr. Lee a declarat: „Acestea sunt substanțe chimice care pot imita sau perturba funcția hormonală normală din organism prin faptul că se fixează pe receptorii hormonali.

Un medic avertizează: „Citiți etichetele”

„[Acestea] pot afecta procesele celulare vitale, cum ar fi metabolismul celular, detoxifierea și răspunsul imunitar.

„Legarea cu receptorii de estrogen (ER) ar putea stimula producția altor hormoni steroizi.”

Aceste substanțe chimice ar putea crește riscul de cancer de sân, osteosarcom și limfom, potrivit medicului.

Osteosarcomul este un tip de cancer osos care debutează în celulele care formează oasele, în timp ce limfomul se dezvoltă în celulele sistemului limfatic.

Nu vă încredeți doar în cuvântul expertului, deoarece o cercetare, publicată în Journal of the National Cancer Institute, a constatat că expunerea la ftalați a crescut riscul de osteosarcom la copii și a dublat riscul de limfom.

Când vine vorba de cancerul de sân, lucrările de cercetare nu oferă vești mai bune.

Comparând 233 de femei cu cancer de sân cu 221 de subiecți sănătoși, un studiu mexican a descoperit niveluri mai ridicate de ftalat de dietil (DEP) la cele cu această afecțiune mortală.

„Riscul de cancer de sân a fost dublat la cele cu cele mai mari concentrații de DEP”, a declarat Dr. Lee.

Un alt studiu din 2021 a testat un grup de femei din diferite medii rasiale (afro-americane, latino-americane, hawaiiene, japonezo-americane și albe) cu cancer de sân pentru ftalați la momentul diagnosticării.

Riscul de cancer de sân a fost mai mare la toate femeile cu niveluri mai ridicate de ftalați în organism.

Dr. Lee a adăugat: „Ca în cazul tuturor cercetărilor, este mai bine să adoptăm o abordare prudentă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel