Sari la conținut

Sucul de afine: poate preveni CISTITA, dar nu pentru toată lumea

apendicita
Sursă foto: arhiva doctorul zilei
semne apendicita

Din cuprinsul articolului

Sucul de afine: poate preveni CISTITA. Un nou studiu relevă faptul că sucul de afine poate preveni cistita, dar că acest efect nu este prezent la toată lumea.

Afinele sunt recunoscute pentru efectele lor asupra sistemului urinar. Li se atribuie virtuți anti-cistită mai mult sau mai puțin dovedite și dezbătute. Consumul acestui suc poate ajuta vezica urinară să scape de o infecție, însă unele studii sunt mai nuanțate, punând în față un efect placebo.

cistita
Cistita

Publicată în baza de date Cochrane Database of Systematic Reviews, o nouă analiză a studiilor evidențiază, nu caracterul curativ al merișorului, ci potențialul său de a preveni apariția infecțiilor urinare (cistite).

Într-un articol publicat pe The Conversation, Jacqueline Stephens și Gabrielle Williams, două cercetătoare și epidemiologiste autoare ale studiului, își detaliază concluziile.

Acestea afirmă că analiza lor a 50 de studii care au inclus 8.857 de participanți arată că „sucul de afine sau de suplimentele reduc riscul de infecții urinare la femei (cu aproximativ 26%), la copii (cu aproximativ 54%) și la cei care sunt mai sensibili la acestea din cauza procedurilor medicale (reducere de aproximativ 53%)”. Pe de altă parte, acest efect preventiv nu ar fi prezent în cazul persoanelor în vârstă, al femeilor însărcinate sau al persoanelor cu probleme de golire a vezicii urinare.

Rezultatele nu sunt definitive

Cercetătorii subliniază că produsele pe bază de merișor utilizate în studiile analizate par să funcționeze doar în cazul persoanelor care suferă de infecții urinare recurente (adică 2 sau mai multe cistite în 6 luni, sau 3 într-un an) sau care sunt deosebit de sensibile la aceste infecții.

Pe de altă parte, această meta-analiză nu a reușit să definească formularea sau dozajul corect de luat pentru a spera să se obțină acest efect preventiv: trebuie preferat sucul de afine sau comprimatele? Și pentru cât timp ar trebui să fie administrat? Studiile clinice analizate au inclus un consum de merișor variind de la doar 4 săptămâni la 12 luni.

În plus, unele dintre studii au fost finanțate de către industriașii din sector, cum ar fi mărcile care produc suc de afine. Cercetătorii  afirmă că nu au găsit „nicio diferență între rezultatele studiilor clinice susținute de producătorii de sucuri și cele realizate de instituții academice”.

Totuși, trebuie amintit faptul că, în cazul în care este pus diagnosticul de cistită, în prezența simptomelor și/sau a unei analize de urină pozitive, cel mai eficient tratament rămâne utilizarea unor antibiotice adecvate, prescrise de medic.

Autoritatea Națională de Sănătate consideră că, în cazul cistitelor acute recurente provocate de bacteria Escherichia coli (cel puțin 4 episoade pe o perioadă de 12 luni), „merișorul poate fi propus ca măsură preventivă, în doză de 36 mg/zi de proantocianidină”.

Merișorul este foarte concentrat în proantocianidină, o moleculă antioxidantă despre care se crede că protejează împotriva microbilor. Acest compus este cel care, odată ingerat, împiedică bacteriile dăunătoare responsabile de infecțiile urinare să se lipească de peretele vezicii urinare.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel