Sari la conținut

Sumă impresionantă pusă la dispoziția României de către Comisia Europeană

HPV
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Vaccinul anti-HPV

Sumă impresionantă pusă la dispoziția României de către Comisia Europeană pentru a impulsiona vaccinarea împotriva virusului HPV. Programul de imunizare începe în luna iulie și are ca scop reducerea cazurilor de cancer de col uterin și creșterea semnificativă a ratei de vaccinare în rândul băieților.

Sumă impresionantă. Comisia Europeană pune la dispoziția României 20 de milioane de euro

Alina Comănescu, fondatoarea Asociației Sănătate pentru Comunitate:

”Începând cu data de 1 decembrie 2023, vaccinul HPV este decontat atât pentru fete, cât și pentru băieți, iar pentru doamnele cu vârstele cuprinse între 19 ani și 45 de ani, decontarea este de 50%. Accesul este destul de facil, pentru că este prescrisă rețeta de către medicul de familie. Persoana care dorește să fie vaccinată merge către farmacie, farmacia eliberează doza, se întoarce la medicul de familie, unde i se administrează vaccinul. Vorbim despre trei doze și atunci ar trebui să facă acest drum de trei ori, dar oricum, dacă luăm în calcul că 13,5% dintre cancere sunt declanșate de virusul HPV, cred că nu este un efort prea mare.”

În România sunt diagnosticate anual peste 4.300 de cazuri de cancer de col uterin, iar rata de mortalitate este de șase ori mai mare decât cea europeană.

Anual, 1800 femei din România își pierd viața din cauza cancerului de col uterin

Estimările oferite de Organizația Mondială a Sănătății arată că infecția cu HPV este cauza celor aproximativ 53.000 de cazuri de cancer, anual, în cele 31 de țări europene[1] și 87.000 de cazuri de cancer la nivelul întregii regiuni europene

Asociația Americană pentru Cercetarea Cancerului consideră că HPV este al doilea agent patogen responsabil pentru cancer în lume,  cea mai comună afecțiune oncologică asociată infecției cu HPV este cancerul de col uterin.

”HPV este o prescurtare de la Human Papilloma Virus, virusul papiloma uman. Un grup foarte mare de virusuri,  sute de tipuri, de fapt un tropism pentru specia umană care se regăsește în jurul nostru peste tot. Nu toate dintre aceste sute de virusuri sunt implicate în cancerul de col uterin. Sunt unele clasificate cu un grad mare de risc,  altele sunt cu  risc mediu și unele cu risc scăzut de cancer de col. Însă, în general cele care sunt cu risc înalt,  în mare parte sunt implicate în producerea și altor tipuri de cancer. În cazul femeilor e vorba de cancerul vulvar, vaginal. Dacă vorbim de ambele sexe e vorba de cancer anal sau de cancer de cap și gât, orofaringian. Da, sunt implicate aceste virusuri în multe patologii. Sigur, nu atât de puternic cum sunt implicate în cancerul de col” declară pentru emisiunea Adevărul Live, Prof. Dr. , Medic primar obstetrică-ginecologie, Șef al Clinicii de Obstetrică şi Ginecologie Elias și ⁠Președintele Societății Române de HPV.

Prof. Dr. , Medic primar obstetrică-ginecologie, Șef al Clinicii de Obstetrică şi Ginecologie Elias și ⁠Președintele Societății Române de HPV.

 

România deține prima poziția în rândul statelor din Uniunea Europeană, în ceea ce privește incidența și mortalitatea prin cancerul de col uterin. În fiecare an, aproape 3400 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin și circa 1800 dintre ele își pierd viața din cauza acestei maladii.  Conform GLOBOCAN, cancerul de col uterin este  al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor din țara noastră.

”HPV se poate lua nu doar prin contact sexual, ci și prin  contact de mucoasă,  de pe lenjerie, de pe mânerul unei uși, în general mâna dusă în zona genitală poate transporta inclusiv acest HPV. În cancerul de col uterin  nu sunt simptome. Deci nimic nu doare, o lungă lungă perioadă,  timp  în care cancerul își face loc și ajunge într-un stadiu avansat, când, din păcate, șansele  de supraviețuire sunt  tot mai mici. Cancerul de col uterin că nu doare, sunt doar niște sângerări la contact și singurul mod de a fi depistat este screening-ul  leziunilor neoplazice sau pre-neoplazice de col,  prin  testul Babeș-Papanicolau” atenționează Prof. Dr. Radu Vlădăreanu.

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel