duminică, iunie 26, 2022

Suma INFIMĂ alocată pacienților internați. Tudor Ciuhodaru: Este imposibil să asigurăm un regim alimentar echilibrat pentru pacienți.

În plină criză sanitară, când mai mult ca oricând interesul oamenilor este îndreptat spre sistemul medical, unele lucruri rămân la fel, ba chiar se deteriorează.

În contextul în care toate alimentele s-au scumpit, suma alocată de Statul român pentru o zi de internare pentru un pacient a rămas neschimbată, de mai bine de 8 (opt!!!) ani de zile.

Te-ar mai interesa: Ucigașul lent din farfurie: poate provoca hiperten...

Suma INFIMĂ alocată pacienților internați

Cei mai mulți pacienți primesc doar 11 lei pe zi pentru mâncare. Pentru pacienții cu afecțiuni grave precum tuberculoză, hepatită sau diabet, suma poate ajunge la 17 lei.

Doctorii spun că în anumite situații banii nu ajung pentru o masă decentă.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila recunoaște că banii alocați sunt foarte puțini și speră că, în curând, se va găsi „o soluție în acest sens”.

„11 lei pentru un pacient pentru hrana pentru o zi, mai ales, in conditiile cresterii preturilor la alimente, cred ca reprezinta o suma mica si impreuna cu colegii de la CNAS sper sa gasim o solutie in acest sens”, spunea Alexandru Rafila.

Te-ar mai interesa: 26 iunie, Sfântul Cuvios David din Tesalonic, ocro...

Tudor Ciuhodaru: Este imposibil să asigurăm un regim alimentar echilibrat pentru pacienți

Spitalul Victor Babeș din Timișoara are bucătărie proprie, dar chiar și așa medicilor le este greu să ofere bolnavilor o alimentație decentă. Costurile pentru tacâmuri, caserole și produse s-au dublat.

„În aceasta norma de hrana trebuie sa se asigure, de fapt, trei mese: mic dejun, pranz si masa de seara. Mai este inca un lucru: in acest pret, de exemplu, nu este inclusa apa pe care pacientul trebuie sa o consume pe perioada spitalizarii. Este suportata din cheltuiala spitalului.

Te-ar mai interesa: Totul despre infecția cu clostridium difficile, ba...

De cele mai multe ori, suplimentarea pentru asigurarea alimentelor este asigurata din fondurile spitalului”, a afirmat Diana Manolescu, director medical Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

Cei mai mulți români sunt revoltați și cer statului să ia măsuri.

„Este imposibil sa ai doar cativa lei pentru a asigura un regim alimentar echilibrat pentru pacienti. Si aici vorbim de terapie pentru ca un regim alimentar echilibrat, adaptat patologiei de baza poate sa fie la fel de important ca interventia chirurgicala”, a afirmat Tudor Ciuhodaru, medic Spitalul de Urgență Sfântul Ioan din Iași, potrivit realitatea.ro.

Te-ar mai interesa: 4 ceaiuri cu puteri vindecătoare ale călugărului M...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private