duminică, iulie 12, 2020

Medicii cardiologi avertizează că hipertensiunea arterială (HTA) este cea mai des întâlnită boală cardiovasculară. În România, boala apare la persoane care au 30 de ani iar frecvența bolii crește odată cu înaintarea în vârstă. Tratamentul pentru HTA este permanent, aceasta fiind o afecțiune cronică.

Important în managementul bolii este și schimbarea stilului de viață, dar și respectarea tratamentului prescris de medicul cardiolog.

Citește și:

Ce este hipertensiunea arterială?

În literatura de specialitate, hipertensiunea arterială este definită ca o creștere constantă a tensiunii arteriale sistolice mai mare sau egală cu 140 mm Hg și/sau a tensiunii arteriale distolice peste 90 mm Hg.

De regulă, o persoană care are HTA este de regulă asimptomatică. De cele mai multe ori, boala este descoperită întâmplător. Uneori, poate avea o simptomatologie precum: cefalee mai ales dimineața, durerea fiind pulsatilă, insomnii, astenie fizică, amețeli, palpitații.

Citește și:

Tratamentul pentru HTA este obligatoriu  

Tratamentul este obligatoriu, spun medicii, deoarece HTA constituie factor de risc major pentru boala coronariană ischemică și pentru boala cerebrovasculară, riscul cardiovascular al unui pacient hipertensiv fiind în strânsă legătură cu severitatea HTA, dar și cu asocierea altor factori de risc pentru ateroscleroză.

Totuși, pe lângă tratamentul de la cardiolog, există și unele remedii de ajutor, dar acest lucru nu înseamnă că se poate renunța la tratamentul de bază pentru HTA.

Citește și:

Iată ce rol au uleiurile esențiale când ai HTA:

  • Uleiurile esențiale pot scădea tensiunea arterială prin dilatarea arterelor. Cele mai bune uleiuri esențiale pentru această problemă sunt cele de lavandă, maghiran dulce, salvie și tămâie.
  • Uleiul de trandafir poate calma sistemul nervos și relaxa persoana în cauză, dar este utilizat uneori și pentru scăderea tensiunii arteriale.
  • Uleiul de tămâie. Este recunoscut pentru că poate reduce nivelul cortizolului și implicit al stresului și în felul acesta contribuie la gestionarea bună a tensiunii arteriale.
  • Uleiul de salvie. Are ca rol principal ajutarea organismului în lupta cu kilogramele în plus, iar acest lucru conduce și la scăderea tensiunii arteriale. Obezitatea este un factor de risc pentru HTA.
  • Uleiul de lavandă. Este bun pentru inducerea stării de liniște, de calm. Se pare că ar putea reduce și numărul de bătăi ale inimii pe minut.
  • Uleiul de maghiran este bun pentru că ajută la dilatarea vaselor de sânge și implicit contribuie la scăderea tensiunii arteriale.

Parteneri