Sari la conținut

Sunt medic – iată patru simptome ale cancerului intestinal care sunt adesea ignorate

cancer intestinal
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome de alarmă ale cancerului intestinal

Există mai mult de 200 de tipuri de cancer care pot afecta corpul uman. Tipul depinde de locul în care începe.

Unele tipuri sunt mai frecvente decât altele. În Regatul Unit, cancerul de sân și de prostată afectează cea mai mare proporție a pacienților cu cancer.

Printre celelalte tipuri de boală cele mai frecvente în Regatul Unit se numără cancerul de intestin, care reprezintă aproximativ 11 % din totalul diagnosticelor de cancer. Acesta are, de asemenea, o rată de mortalitate ridicată, provocând aproximativ 16 000 de decese anual.

Prin urmare, a fi conștient de oricare dintre semnele de avertizare ar putea salva viața.

Vorbind pe platforma de socializare TikTok, medicul Joe Whittington a dezvăluit patru simptome cheie ale cancerului de colon – un cancer care începe în intestinul gros.

El a spus că acestea sunt simptomele cancerului „pe care oamenii le ignoră adesea” într-un mesaj adresat celor peste 48 de milioane de urmăritori ai săi.

Scaune subțiri ca un creion

Dacă observați că scaunele dumneavoastră sunt „neobișnuit de subțiri”, acest lucru ar putea semnala un cancer intestinal.

Dr. Joe a spus: „Acesta ar putea fi un semn al unei mase în colon din cauza cancerului. Nu este vorba doar de mărime. Contează și forma”.

Acest simptom este semnalat și de Clinica Mayo din SUA.

Scriind pentru site-ul său, gastroenterologul Elizabeth Rajan a explicat: „Scaunele înguste care apar din când în când sunt probabil inofensive.

„Dar, în unele cazuri, scaunele înguste – mai ales dacă sunt subțiri ca un creion – pot fi un semn că colonul se îngustează sau are un blocaj. Iar acest lucru s-ar putea datora cancerului de colon.”

Senzația de golire incompletă

Dacă mergeți la toaletă, dar nu simțiți că ați reușit să vă goliți intestinele în mod corespunzător, ar trebui să vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie.

Dr. Joe a declarat: „Acest sentiment poate fi subtil, dar un semn semnificativ al cancerului de colon, deoarece poate imita senzația de constipație.”

Potrivit experților de la spitalul Royal Marsden, senzația că nu v-ați golit complet intestinele este „destul de frecventă” dacă tumoarea este în rect.

„Acest lucru poate fi inconfortabil și este posibil să simțiți constant nevoia de a merge la toaletă”, spun ei.

Dureri de spate

Durerea de spate este o afecțiune frecventă, adesea cauzată de vârstă sau de stresul general. Cu toate acestea, ar putea însemna și ceva mai sinistru.

„Acest lucru se întâmplă atunci când o tumoare din colon apasă asupra țesuturilor și nervilor din jur sau dacă cancerul se răspândește la nivelul coloanei vertebrale sau pelvisului”, a declarat Dr. Joe.

Medical News Today descrie acest lucru ca fiind un simptom „rar” al cancerului intestinal, dar totuși un simptom.

Sânge în scaun

În cele din urmă, Dr. Joe a adăugat: „Există o mulțime de cauze pentru sângele din scaun, dar în cazul cancerului ar putea indica tumori care sângerează pe măsură ce cresc.”

El a avertizat: „În mod clar, aceste simptome pot fi alte lucruri și nu canceroase și, uneori, nimic la toate.

„Dar dacă acestea sunt persistente, asigurați-vă că vorbiți cu medicul dumneavoastră despre efectuarea unei colonoscopii de screening.”

NHS enumeră următoarele simptome ale cancerului intestinal:

  • Modificări ale scaunului, cum ar fi un scaun mai moale, diaree sau constipație neobișnuită pentru dumneavoastră
  • Nevoia de a merge la toaletă mai des sau mai rar decât de obicei
  • Sânge în scaun, care poate arăta roșu sau negru
  • sângerare
  • senzația frecventă că trebuie să mergeți la toaletă, chiar dacă tocmai ați fost la toaletă
  • Dureri de burtă
  • O umflătură în burtă
  • Balonare
  • Pierderea în greutate fără să încercați
  • Senzație de oboseală fără motiv.

 

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel