duminică, martie 26, 2023

Unul din cinci cazuri de cancer ar putea fi cauzat de chimicale aparent inofensive dar care, amestecate, devin letale pentru organismul uman, scrie guardian.co.uk.

În fiecare zi, suntem expuşi unui complex de chimicale prezente în mediul înconjurător, o adevărată „supă chimică”, după cum se exprimă cercetătorul William Goodson III de la San Francisco’s California Pacific Medical Center.

Te-ar mai interesa: Dr. Greer, renumit medic oftalmolg, despre primele...

Mai toate studiile de până acum au arătat că aceste chimicale sunt inofensive pentru organismul uman. Dacă sunt evaluate separat. Problema e că nu au existat suficiente studii care să analizeze impactul cumulat al acestor chimicale.

Experţii neo-zeelandezi au descoperit că interacţiunea chimicalelor în organismul uman poate duce la apariţia cancerului, relatează rfi.ro.

Dr. Linda Gulliver, de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Otago, Noua Zeelandă spune că subiectul necesită o „atenţie considerabilă”.

Rezultatele studiului la care au participat 174 de savanţi din 28 de ţări au fost publicate în revista Carcinogenesis.

Te-ar mai interesa: Horoscop: Previziunile Cameliei Pătrașcanu. „Avem ...

O altă veste proastă vine de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. OMS a clasificat drept „posibil cancerigen” un erbicid folosit de 70 de ani în întreaga lume. E vorba de acidul diclorfenoxiacetic, cunoscut şi ca „2,4-D”, potrivit The Independent.

Această substanţă a fost utilizată intens încă din anii ’40, pentru a proteja culturile agricole, pădurile şi iarba de buruieni şi alte plante invazive.

Te-ar mai interesa: Studiu: Valorile ridicate ale colesterolului nu am...

Clasificarea acestui erbicid ca „posibil cancerigen pentru oameni” reprezintă o etapă intermediară, următoarea categorie fiind „probabil cancerigenă”, o nuanţă aparent neînsemnată pentru cineva neavizat, dar extrem de importantă pentru experţii OMS.

Experţii din domeniu estimează că piaţa globală a acestui erbicid ajunge undeva la 300 de milioane de dolari.

Ecologiştii şi organizaţiile consumatorilor au făcut presiuni pentru interzicerea erbicidului respectiv, dar producţia lui a fost apărată de grupuri de interese din agricultură şi companiile ce produc chimicale.

Te-ar mai interesa: Accident grav feroviar în România! O locomotivă a ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private