sâmbătă, martie 6, 2021

Alimentația are un impact major asupra riscului apariției trombozei venoase profunde, o afecțiune reprezentată de formarea unui cheag de sânge (tromb) în venele profunde ale membrelor inferioare, pelvisului sau membrelor superioare.

Vestea proastă e că tromboza venoasă profundă poate cauza probleme serioase de sănătate și în cele mai rele cazuri, conduce la deces.

Vestea bună e că afecțiunea poate fi prevenită cu ajutorul unei alimentații corecte.

”Anumite alimente cresc riscul formării cheagurilor de sânge, există însă și alimente care previn dezvoltarea cheagurilor de sânge”, explică prof. la Universitatea South Florida.

Usturoiul

Usturoiul subțiază sângele, așa că un consum regulat previne formarea cheagurilor. Vorbește cu medicul despre cantitatea pe care o poți consuma dacă iei medicamente anticoagulante.

Uleiul de măsline

Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a scos la iveală că polifenolii din uleiul de măsline ajută la prevenirea cheagurilor de sânge.

Kiwi

Cercetătorii de la Universitatea Oslo au descoperit că persoanele care mănâncă două-trei kiwi pe zi au un risc mai scăzut să dezvolte cheaguri de sânge. Kiwi scade și nivelul colesterolului.

Merele, ceapa și portocalele

Aceste alimente au un conţin ridicat de rutin, un flavonoid care ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge, potrivit cercetătorilor de la Harvard Medical School.

„Această substanţă ar putea fi folosită în prevenirea atacurilor cerebrale şi chiar a infarcturilor”, este de părere medicul Robert Flaumenhaft, coordonator al cercetării.

Ultimele stiri

Parteneri