Sari la conținut

Super-alimentele care vă feresc de cancer

Substanţele active din anumite alimente nu numai că ne hrănesc, dar ne şi întăresc imunitatea şi ne protejează de boli grave. Produsele încadrate în aceste categorii poartă numele de alimente funcţionale, iar printre ele se numără legumele şi fructele, iaurturile şi carnea de vită.

„Alimentele funcţionale au un plus de compuşi biologici de care beneficiază organismul în afara nutrienţilor clasici (vitamine, minerale, lipide sau proteine) cu scopul de a ţine la distanţă bolile”, explică beneficiile acestora medicul nutriţionist Corina Zugravu.

Iaurtul întăreşte imunitatea
O categorie a alimentelor funcţionale sunt probioticele, gama din care face parte şi iaurtul, care ajută la întărirea şi refacerea sistemului imunitar şi al echilibrului natural al organismului. De aceea, specialiştii în nutriţie susţin că un consum regulat de iaurt ajută sistemul digestiv şi reduce riscul de cancer de colon.

  • Legumele reprezintă gama cea mai largă de alimente funcţionale, iar roşiile sunt printre cele mai bune. „Roşiile sunt bogate în minerale şi vitamine, dar în mod special în antioxidanţi (licopen), care au efect anticanceros, mai ales pentru cancerul de prostată”, explică medicul nutriţionist Corina Zugravu.
  • Usturoiul e recunoscut pentru proprietăţile sale curative şi este asociat cu prelungirea vieţii şi a calităţii ei, fiind considerat şi un aliment funcţional. „Usturoiul conţine compuşi sulfuraţi (alicină) care scad tensiunea arterială, au o acţiune anticanceroasă şi antiinfecţioasă”, explică Mircea Diculescu, medic gastroenterolog la Institutul Fundeni din Bucureşti.
  • Broccoli e un alt aliment care face parte din categoria celor funcţionale. Consumul frecvent de broccoli este asociat cu un risc redus de cancer (tub digestiv, sân), datorită conţinutului de antioxidanţi. „Broccoli are efecte benefice asupra sănătăţii organismului, însă este bine să fie consumat cât mai puţin tratat termic”, recomandă nutriţionistul Corina Zugravu.
  • Ovăzul face parte din aceeaşi categorie şi este o sursă bogată în fibre, însă conţine şi beta-glucan, o substanţă care scade colesterolul „rău” din organism şi creşte nivelul colesterolului „bun”.


Afecţiuni tratate cu alimente

Nutriţioniştii vă recomandă să nu consumaţi doar un singur tip de aliment funcţional. Alegeţi-le şi după bolile de care suferiţi. Spre exemplu, persoanele care au un colesterol ridicat e bine să mănânce tărâţe de ovăz şi soia.

Cei care au un tranzit intestinal încetinit pot apela la pâine neagră şi iaurt. „Câteva linguriţe de tărâţe înmuiate în lapte sau suc de fructe sunt recomandate pentru cei cu probleme intestinale”, spune medicul Corina Zugravu. Experţii adaugă că toate alimentele enumerate e bine să fie consumate şi de cei care au problemele de constipaţie, boli alergice. Imunitatea va fi stimulată atât la copii, cât şi la adulţi şi vârstnici.

EFECT

Carnea de vită protejează tubul digestiv

Nu doar fuctele, legumele şi cerealele sunt produse funcţionale, ci şi carnea de vită. Aceasta protejează organismul de anumite forme de cancer (mai ales la nivelul tubului digestiv). „Carnea poate fi consumată şi sub formă de supliment alimentar pentru că scade cantitatea de grăsime din corp şi creşte masa musculară în limitele unei diete”, explică nutriţionistul Corina Zugravu.

Atenţie însă că suplimentele de carne de vită consumate în cantităţi mari pot avea efecte adverse.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel