Sari la conținut

Super alimentul care luptă împotriva bolilor de inimă

infarct
Sursă foto: unsplash
Depresia afecteaza sanatatea inimii

Super alimentul care luptă împotriva bolilor de inimă. Oamenii de știință au demonstrat că alimentația are un impact major asupra sănătății în general.

Oul este un produs alimentar de înaltă calitate nutrițională pentru toată lumea. În paralel, există dovezi convingătoare că oul conține, de asemenea, mulți compuși bioactivi încă neexplorați, care pot fi de mare interes în prevenirea si vindecarea bolilor.

Super alimentul care luptă împotriva bolilor de inimă. Efecte uluitoare

Potrivit unui studiu recent, consumul unui ou pe zi poate reduce riscul apariției de boli cardiovasculare, informează MarthaStewart.

Ce au descoperit cercetătorii? Riscul apariției unor boli cardiovasculare

„Puține studii au analizat rolul pe care îl joacă metabolismul colesterolului în asocierea dintre consumul de ouă și riscul apariției unor boli cardiovasculare. De aceea am dorit să abordăm acest aspect”, spune autorul principal Lang Pan, de la Departamentul de Epidemiologie și Biostatistică al Universității Peking din Beijing.

Echipa a selectat 4.779 de participanți de la China Kadoorie Biobank. Dintre participanți, 3.401 aveau boli cardiovasculare, iar ceilalți 1.377, nu.

Rezonanță magnetică nucleară

Cercetătorii au folosit o tehnică numită rezonanță magnetică nucleară pentru a măsura 225 de metaboliți din probele de plasmă extrase din sângele participanților.

Dintre metaboliți, au fost descoperiți 24 care au fost legați de nivelurile auto-raportate de consum de ouă.

Proteina ​apolipoproteină A1 în sânge

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au mâncat în mod constant o cantitate moderată de ouă aveau niveluri mai ridicate ale unei proteine ​​numite apolipoproteină A1 în sânge.

Aceștia aveau, de asemenea, mai multe molecule HDL mari în sânge. Despre care cercetătorii spun că ajută la curățarea colesterolului din vasele de sânge și poate preveni blocajele care pot duce la atacuri de cord și accident vascular cerebral.

Persoanele care au mâncat mai puține ouă aveau niveluri mai mari de metaboliți răi în sânge.
În plus, cercetătorii au identificat și 14 metaboliți care sunt legați de bolile de inimă.

În același timp, ei au descoperit că persoanele care au mâncat mai puține ouă aveau niveluri mai mari de metaboliți răi în sânge, în comparație cu persoanele care consumă ouă în mod regulat.

Super alimentul care luptă împotriva bolilor de inimă.  Ouăle protejarea organismului împotriva bolilor de inimă

Consumul moderat de ouă poate contribui la protejarea organismului împotriva bolilor de inimă.

„Este clar că rezultatele noastre oferă o explicație potențială a modului în care consumul unei cantități moderate de ouă poate contribui la protejarea organismului împotriva bolilor de inimă”, a menționat autorul studiului Canqing Yu.

Câte calorii are un ou?

Ouăle conțin cantități importante de vitamina D, vitamina E, vitamina K, vitamina B6, calciu și zinc. Un ou aduce un aport de 77 de calorii, 6 grame de proteine ​​și 5 grame de grăsimi sănătoase.

Oul este alcătuit din trei părţi, respectiv coajă, albuş şi gălbenuş:

  1. Albuşul reprezintă aproximativ 55% din greutatea totală a unui ou şi este de consistenţă vâscoasă, concentrează proporţia cea mai mare de proteine, enzime, vitamine şi substanţe minerale
  2. Gălbenuşul reprezintă aproximativ 35% din greutatea oului şi conţine mari cantităţi de lipide (64% sunt gliceride, 30% fosfolipide şi 6% colesterol)
  3. Coaja reprezintă aproximativ 10% din greutatea unui ou. Este compusă din carbonaţi de calciu (94%), de magneziu (1,5%), fosfaţi şi alte substanţe organice insolubile în apă. Coaja de ou prezintă pori de diferite dimensiuni. Prin ei se realizează schimbul de gaze, dar pot trece şi unii agenţi patogeni. Compoziţia chimică a unui ou depinde de mai mulţi factori: specie şi rasă, tipul de alimentaţie sau vechimea oului, potrivit csid.ro.

sp

Ştiai că…Cifra ştampilată pe ou indică provenienţa lor?

  • Ouăle trebuie spălate întotdeauna înainte de a le sparge pentru a nu introduce posibilele bacterii prezente pe coajă?
  • Pâlnia te ajută să separi albuşul de gălbenuş? Dacă vreţi să separaţi gălbenuşul crud de albuş pentru a le bate, puneţi oul crud în pâlnie, iar albuşul se va scurge în recipient.
  • Pe vremea când ţăranii nu aveau frigidere, aceştia păstrau ouăle între 3 – 6 luni, dacă le puneau în sare grunjoasă sau pastă de var?
  • Cifra ştampilată pe ou indică provenienţa lor? 1 arată că ouăle provin de la găini crescute în aer liber, cifra 2 arată că ouăle provin de la găini crescute în hale, la sol ia 3, cea mai rea, indică faptul că găinile de la care provin respectivele ouă au fost crescute în baterii.
  • Culoarea gălbenuşului este determinată de hrana pe care o consumă găina? Cu cât sunt mai galbene sau portocalii grăunţele pe care aceasta le mănâncă, cu atât mai colorat va fi şi gălbenuşul de ou.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel