Sari la conținut

Super alimentul de post care elimină grăsimea din sânge și scade glicemia, te protejează de cancer și promovează sănătatea creierului

Naut
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Naut

Nautul este accesibil, versatil și foarte hrănitor. Acesta poate ajuta la gestionarea greutății, poate proteja împotriva bolilor cronice și poate promova câteva alte aspecte ale sănătății.

Nautul, cunoscut si sub denumirea de fasole garbanzo, a fost cultivat si consumat in tarile din Orientul Mijlociu de mii de ani.

Gustul lor de nucă și textura granuloasă se potrivesc bine cu multe alte alimente și ingrediente.

Fiind o sursă bogată de vitamine, minerale și fibre, năutul poate oferi o varietate de beneficii pentru sănătate, cum ar fi sprijinirea controlului greutății, îmbunătățirea digestiei și reducerea riscului de îmbolnăvire.

În plus, această leguminoasă este bogată în proteine și reprezintă un înlocuitor excelent pentru carne în multe feluri de mâncare vegetariene și vegane, fiind ideal pentru cei care țin post.

Plin de nutrienți

Nautul se lauda cu un profil nutritional impresionant.

Conține un număr moderat de calorii, oferind 269 calori per cană (164 grame). Aproximativ 67% dintre aceste calorii provin din carbohidrați, în timp ce restul provine din proteine și grăsimi.

Năutul oferă, de asemenea, o varietate de vitamine și minerale, precum și o cantitate decentă de fibre și proteine. O porție de 1 cană (164 grame) de năut fiert oferă:

  • Calorii: 269
  • Proteine: 14,5 grame
  • Grăsime: 4 grame
  • Carbohidrați: 45 de grame
  • Fibre: 12,5 grame
  • Mangan: 74% din valoarea zilnică (DV)
  • Folat (vitamina B9): 71% din DV
  • Cupru: 64% din DV
  • Fier: 26% din DV
  • Zinc: 23% din DV
  • Fosfor: 22% din DV
  • Magneziu: 19% din DV
  • Tiamina: 16% din DV
  • Vitamina B6: 13% din DV
  • Seleniu: 11% din DV
  • Potasiu: 10% din DV

Te ajută să te simți plin

Proteinele și fibrele din năut vă pot ajuta să vă țineți apetitul sub control.

Proteinele și fibrele lucrează împreună pentru a încetini digestia, ceea ce ajută la promovarea săturației. În plus, proteinele pot crește nivelurile de hormoni care reduc pofta de mâncare.

De fapt, efectele de umplere ale proteinelor și fibrelor din năut vă pot reduce automat aportul de calorii.

Bogat în proteine vegetale

Nautul este o sursa excelenta de proteine pe baza de plante, facandu-l un aliment excelent pentru persoanele care nu mananca carne sau produse de origine animala.

O porție de 1 cană (164 de grame) oferă aproximativ 14,5 grame de proteine, ceea ce este comparabil cu conținutul de proteine din alimente similare, cum ar fi fasolea neagră și lintea.

Proteina din năut poate ajuta la promovarea săturației și la menținerea apetitului sub control. Proteina este, de asemenea, cunoscută pentru rolul său în gestionarea greutății, sănătatea oaselor și forța musculară.

Unele studii au sugerat informații potrivit cărora calitatea proteinei din năut este mai bună decât cea a altor tipuri de leguminoase. Asta pentru că năutul conține toți aminoacizii esențiali, cu excepția metioninei.

Năutul vă ajută să vă gestionați greutatea

Nautul poate ajuta la controlul greutatii datorita efectelor lor de umplere.

Proteinele și fibrele din năut vă pot reduce apetitul, ceea ce vă poate reduce apoi aportul de calorii la mese.

Într-un studiu, cei care au mâncat năut în mod regulat au avut cu 53% mai puține șanse de a avea un indice de masă corporală (IMC) peste 30 și mai multe șanse de a avea o circumferință mai mică a taliei decât cei care nu au mâncat năut.

În timp ce IMC rămâne o măsură comună de sănătate, rețineți că eficiența sa este limitată.

Cu toate acestea, o altă analiză a constatat că cei care au consumat cel puțin o porție zilnică de leguminoase, cum ar fi năutul, au pierdut cu 25% mai multă greutate decât cei care nu au mâncat leguminoase.

Sprijină reglarea zahărului din sânge

Nautul poate ajuta la gestionarea nivelului de zahar din sange in mai multe moduri.

În primul rând, au un indice glicemic (IG) destul de scăzut, care este un indicator al cât de repede crește glicemia după ce ați consumat un aliment. S-a demonstrat că dietele care includ multe alimente cu IG scăzut promovează gestionarea zahărului din sânge.

În plus, fibrele și proteinele de năut pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Acest lucru se datorează faptului că fibrele încetinesc absorbția carbohidraților pentru a promova o creștere constantă a nivelului de zahăr din sânge, mai degrabă decât o creștere. Consumul de alimente bogate în proteine poate ajuta, de asemenea, la menținerea unui nivel sănătos de zahăr din sânge.

Ajută la procesul de digestie

Năutul este plin de fibre, care oferă mai multe beneficii pentru sănătatea digestivă.

Fibrele din năut sunt în mare parte solubile, ceea ce înseamnă că se amestecă cu apa pentru a forma o substanță asemănătoare gelului în tractul digestiv.

Fibrele solubile pot ajuta la creșterea numărului de bacterii sănătoase din intestin și la prevenirea creșterii excesive a bacteriilor nesănătoase. Acest lucru poate duce la reducerea riscului de apariție a unor afecțiuni digestive, cum ar fi sindromul colonului iritabil (IBS) și cancerul de colon.

Protejează împotriva anumitor boli cronice

Năutul poate ajuta la reducerea riscului de apariție a mai multor boli cronice.

Boala de inima

Năutul este o sursă excelentă de mai multe minerale, cum ar fi magneziu și potasiu, care pot susține sănătatea inimii ajutând la prevenirea hipertensiunii arteriale – un factor de risc major pentru boli de inimă.

Cancer

Unele cercetări sugerează că un consum regulat de năut poate ajuta la reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer.

Acest lucru se datorează faptului că această leguminoasă poate promova producția de butirat de către organism, un acid gras care poate reduce inflamația în celulele colonului, scăzând posibil riscul de cancer de colon.

În plus, năutul conține saponine, care sunt compuși vegetali care pot ajuta la prevenirea dezvoltării anumitor tipuri de cancer. Saponinele au fost, de asemenea, studiate pentru rolul lor în inhibarea creșterii tumorii.

Diabet de tip 2

Nautul poate ajuta la prevenirea si gestionarea diabetului datorita efectelor lor de reglare a zaharului din sange.

Fibrele și proteinele din năut ajută la împiedicarea creșterii prea rapide a nivelului de zahăr din sânge după masă, ceea ce este un factor important în gestionarea diabetului.

În plus, indicele lor glicemic (IG) scăzut le face potrivite pentru cei cu diabet, deoarece este puțin probabil să ducă la creșteri ale zahărului din sânge.

Promovează sănătatea creierului

Datorită profilului lor impresionant de nutrienți, năutul poate susține funcția creierului și sănătatea mintală.

Acest lucru se datorează parțial pentru că sunt o sursă excelentă de colină, care joacă un rol important în funcționarea creierului.

În special, acest nutrient esențial este necesar pentru producerea unor neurotransmițători specifici, care acționează ca mesageri chimici pentru celulele nervoase ale corpului tău. Cu toate acestea, în timp ce colina este vitală pentru sugari, rolul ei în sănătatea adulților nu este bine cercetat

Ajuta la prevenirea deficitului de fier

Nautul este o sursa excelenta de fier, oferind aproximativ 26% din DV intr-o cana (164 grame)

Fierul este implicat în producția de celule roșii din sânge, precum și în creșterea fizică, dezvoltarea creierului, metabolismul muscular și alte aspecte ale sănătății.

Dacă nu primiți suficient din acest micronutrient cheie, capacitatea corpului dumneavoastră de a produce globule roșii sănătoase poate fi afectată. La rândul său, acest lucru poate duce la deficit de fier, o afecțiune caracterizată prin simptome precum slăbiciune, oboseală și dificultăți de respirație.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel