Sari la conținut

SUPERALIMENTELE care energizează, previn şi tratează boli grave. SFATURI de la DR. MENCI

O treime dintre cazurile de cancer sunt legate de ceea ce mâncăm, iar obezitatea este şi ea cauzată de lipsa acestor superalimente din dietă. Superalimentele (fructele şi legumele) au rolul de a furniza alte componente organismului decât cele de bază, pe care îl oferă carbohidraţii ori proteinele. Scopul lor variază de la furnizarea de energie pentru creier, la prevenirea bolilor şi chiar la tratarea lor.

Antioxidanţii, luptătorii de elită

Dar de ce sunt vegetalele aşa de bune? Răspunsul stă în structura pe care o au legumele şi fructele. Medicii insistă să ne bazăm pe puterea antioxidanţilor pe care îi conţin. Aceştia sunt un grup de substanţe care includ vitaminele C şi E, betacarotenul, pe care corpul îl transformă în vitamina A, mineralele fier, seleniu, zinc etc. Antioxidanţii joacă un rol cheie în protejarea organimului de răul pe care îl fac bolile, în special cancerul, afecţiunile cardiace şi nu numai. Ei practic au rolul de a dezarma anumite molecule agresive cunoscute drept radicali liberi, responsabili de apariţia bolilor. Multe fructe şi legume sunt bogate în antioxidanţi, iar pentru a te asigura că oferi micuţului tăi cantitatea optimă de antioxidanţi este bine să alegi o varietate de fructe şi legume cât mai colorate şi să le introduci cât mai devreme în alimentaţie pentru ca micuţii să-şi creeze obişnuinţe sănătoase.

Citeste si:

Mese sub semnul curcubeului

Iată câteva idei de fructe şi legume pe care le poţi oferi micuţului tău, astfel încât mesele lui să fie cât mai colorate şi mai atractive.

ROŞII: cireşe, struguri, papaya, pepene, roşii, grapfruit roşu sau alb, prune, guava, zmeură,căpşuni;

PORTOCALII-GALBENE: caise, morcovi, lămâi, mango, portocale, fructul pasiunii, pere, cartofi dulci, dovleci, pepene galben;

VERZI: avocado, broccoli, varză, spanac, varză de Bruxelles, salată verde, mazăre, măcriş;

ÎNCHISE LA CULOARE: struguri, prune, sfeclă, mure, coacăze negre, vinete, struguri, prune;

ALBE: mere, ciuperci, ceapă, cartofi, conopidă.

Mâncați fructe românești, iar varză crudă

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentație, recomandă în special fructele românești. „Mărul, prunele, perele sunt excelente. Magiunul din prune fără adaos de zahăr este excepțional pentru că în el se concetrează micronutienți. Kiwi, portocalele vi le recomand cu căldură, însă nu sub formă de sucuri, ci fructul ca atare. Micuții trebuie învățați să le mănânce cu totul pentru că acele ațișoare din portocale conți xiloză, excelentă pentru digestie. Strugurii trebuie de asemena mâncați cu tot cu coajă”, sunt recomandările specialistului în alimentație.

În ceea ce privește legumelevarza este o soluție bună atât pentru copi, cât și pentru adulți. Cel mai bine ar fi ca varza să fie mâncată crudă, în salata, dar poate fi și gătită. „Broccoli, varza creață, ridichiile, guliile, varza de Bruxelles sunt de asemenea legume excelente pentru copii. Încercați să le introduceți în dietă și muștarul adevărat, cel făcut doar din boabe de muștar (fără E-uri) pentru că are calități anticancerigene. Poate fi pus peste carne”, ami recomandă expertul în nutriție.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.