Sari la conținut

Superstiții legate de jocurile de noroc

Când vine vorba de superstiții, probabil că ne putem aminti cu toții un moment în care ne-am încrucișat degetele pentru a influența rezultatul unui eveniment în favoarea noastră, am bătut în lemn sau am purtat perechea noastră specială de pantaloni în speranța că avem puterea de a face mai mult decât să lăsăm lucrurile la voia întâmplării. Farmecele, talismanele și ritualurile norocoase fac parte din cultura umană de mii de ani. Și chiar dacă nu există nici o dovadă științifică care să dovedească faptul că aceste superstiții funcționează sau ajută pe cineva, oamenii tot le folosesc și în zilele noastre.

Oamenii își doresc, în mod evident, ca lucrurile să meargă bine în viețile lor, astfel încât ar face orice dacă asta înseamnă că vor obține ce e mai bun dintr-un scenariu rău sau riscant. Pentru aceia dintre noi care sunt jucători la cazinou, există o listă întreagă de superstiții pe care le putem pune în practică în speranța de a avea o zi norocoasă la un book of dead free. Fie că este vorba de noțiunea de a sufla pe zaruri, de a ne prezenta la mesele de poker cu o potcoavă de cal și un picior de iepure la gât (da, acești oameni chiar există, dacă nu la noi în țară cel puțin în alte țări) – există nenumărate trucuri pe care jucătorii le-au folosit în trecut pentru a atrage șansele în favoarea lor.

Norocosul număr 7

Când vorbim despre numere norocoase, primul care ne vine în minte este probabil 7, și pe bună dreptate. Acest număr pare să apară practic peste tot: 7 zile într-o săptămână, 7 culori în curcubeu, 7 oceane, 7 minuni ale lumii antice, etc.

Chiar dacă unele culturi consideră că numere precum 3 și 8 sunt mai semnificative decât 7, există atât de multe asocieri pozitive cu acest număr, încât mulți pari ori cred că este singurul simbol adevărat al norocului.

Încrucișarea degetelor sau a picioarelor

Atunci când speri cu adevărat să se întâmple ceva bun sau îți dorești un anumit rezultat, încrucișarea degetelor pentru noroc pare cel mai natural lucru pe care îl poți face ca persoană superstițioasă. Spre deosebire de acest lucru, încrucișarea picioarelor este considerată aducătoare de ghinion atunci când încerci să câștigi la un cazinou.

Nimeni nu pare să știe sau să înțeleagă de ce  acest lucru este catalogat ca fiind o mișcare ghinionistă, dar se poate să auziți jucători care îi avertizează pe ceilalți să nu facă acest lucru.

Datul cu împrumut

În cultura jocurilor de noroc, a împrumuta bani altor jucători este un alt lucru care nu se poate face. Se crede că motivul pentru care jucătorii ezită să le împrumute bani prietenilor este că se tem că aceștia vor pierde și nu vor restitui suma datorată niciodată.

Imaginează-ți că îi dai prietenului tău 10 lei pentru păcănea; în 5 minute, el câștigă mult la aparatul de sloturi, în timp ce tu rămâi după 4 ore de jucat blackjack cu nimic. Te-ai simți destul de frustrat în interior. Imaginează-ți că acesta ar refuza să împartă măcar o parte din câștigurile sale cu tine. Acest lucru pe cât este de corect, pe atât este de enervant pentru unele persoane, și reprezintă alt motiv pentru care unii ezită să dea bani cu împrumut, în special la jocuri de noroc.

Hainele de culoare roșie

Poți vedea culoarea verde la mesele de joc din Las Vegas până în România. La urma urmei, este nuanța care reprezintă bogăția, pacea și sănătatea. Roșul, pe de altă parte, este nuanța care denotă bogăție, bucurie, frumusețe și noroc în cultura chineză și în alte țări asiatice. Roșul poate fi văzut peste tot în cultura asiatică iar Chinezii consideră că această culoare poate alunga spiritele rele cum ar fi ”Nian”-ul. Aceștia folosesc culoarea roșie pentru a decora evenimente importante din viața lor, cum ar fi nunți sau festivitatea dintre ani. De-a lungul timpului, occidentalii au ales să implementeze și ei încet încet culoarea roșu în practicilelor care se leagă de influențarea norocului, de unde și purtarea unei lenjerii de culoare roșie de Anul Nou sau la cazinou.

Obiceiuri la masa de joc

Numărarea cărților poate fi văzută cu ochi răi, dar la fel este și numărarea banilor și a jetoanelor la mesele din multe cazinouri. Eticheta jocurilor de noroc consideră că a vă număra câștigurile înainte (sau după ce) o mână s-a terminat este un gest nepoliticos față de ceilalți jucători și poate fi ghinionist. Pe de altă parte, se consideră că aduce noroc dacă părăsiți masa după ce ați plasat un pariu sau dacă vă întoarceți privirea de la roata ruletei în momentul în care bila este pe cale să aterizeze. Deși este greu de urmărit putem să ne asumăm că și jucătorii de ruletă online își întorc privirile de la ecran înainte de a vedea rezultatul, pentru a nu-și influența norocul într-un mod negativ.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel