Sari la conținut

Suplimente comune care te expun riscului de AVC, leziuni cerebrale și afectarea organelor

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Vitaminele si suplimentele comune care iti pot pune sanatatea in pericol: risc de AVC, afectiuni cerebrale si leziuni de organe

Desi suplimentele alimentare sunt adesea promovate ca un sprijin esential pentru sanatate, specialistii avertizeaza ca administrarea in doze prea mari poate duce la probleme grave de sanatate, inclusiv accident vascular cerebral (AVC), afectarea creierului si deteriorarea organelor interne.

Potrivit farmacistei Dipa Kamdar, lector superior la Kingston University, „aproximativ jumatate dintre adultii din Regatul Unit iau in prezent suplimente alimentare. Insa vitaminele si mineralele sunt necesare doar in cantitati mici, iar excesul poate deveni periculos.”

Vitamina A

Vitamina A este importanta pentru sistemul imunitar, vedere si sanatatea pielii. Se gaseste in alimente precum branza, oua, peste gras, lapte si ficat.

Totusi, doze zilnice mai mari de 1.500 µg timp de mai multi ani pot creste riscul de fracturi osoase si pot provoca afectiuni hepatice grave. Femeile insarcinate ar trebui sa evite suplimentele cu vitamina A si produsele din ficat, deoarece excesul poate duce la malformatii congenitale si pierderea sarcinii.

Vitamina B6

Un aport insuficient de vitamina B6 poate duce la oboseala, eruptii cutanate, limba inflamata si schimbari de dispozitie. Totusi, doze mai mari de 200 mg pe zi pot provoca neuropatie periferica – o afectiune caracterizata prin pierderea senzatiilor la nivelul bratelor si picioarelor. In unele cazuri, efectele pot fi permanente.

Vitamina C

Cunoscuta pentru rolul sau in imunitate, vitamina C poate cauza dureri abdominale, diaree si flatulenta in doze mari. Persoanele cu hemocromatoza (exces de fier) trebuie sa fie prudente, deoarece vitamina C creste absorbtia fierului, ducand la supraincarcare si posibile leziuni ale inimii, ficatului si sistemului nervos.

Excesul de vitamina C creste si riscul de pietre la rinichi. Se recomanda sa nu se depaseasca 40 mg pe zi.

Vitamina D si calciu

Vitamina D este esentiala pentru sanatatea oaselor, ajutand la absorbtia calciului. Insa doze excesive (peste 100 µg pe zi) pot cauza insuficienta renala si batai neregulate ale inimii.

Surse alimentare includ peste gras, carne rosie, galbenus de ou si produse fortificate. Suplimentarea este recomandata doar in lunile cu putina lumina solara (octombrie-martie).

Vitamina E

Vitamina E este importanta pentru piele si imunitate, dar in cantitati mari poate duce la subtierea sangelui, hemoragii si chiar risc crescut de AVC hemoragic. Se recomanda un aport de maximum 4 mg pentru barbati si 3 mg pentru femei.

Uleiul de peste (Fish Oil)

Desi bogat in acizi grasi Omega-3 si benefic pentru inima, studiile recente publicate in BMJ Medicine arata ca suplimentele cu ulei de peste pot creste riscul de accident vascular cerebral si fibrilatie atriala, mai ales in randul persoanelor fara afectiuni cardiovasculare preexistente.

Concluzie

O alimentatie echilibrata ar trebui sa acopere necesarul de vitamine si minerale pentru majoritatea persoanelor. Inainte de a lua suplimente alimentare, este esential sa consultati un medic sau farmacist. Excesul de suplimente nu inseamna sanatate mai buna, ci, dimpotriva, poate avea efecte periculoase asupra organismului.

Sursa: DailyMail

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel