Sari la conținut

Supraviețuitorii accidentului vascular cerebral, risc crescut de demență. STUDIU

Accident vascular cerebral, asociat cu insomnia
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Persoanele trecute de 50 de ani, risc mare de AVC

Supraviețuitorii accidentului vascular cerebral: Oamenii de știință au descoperit acum cauza de bază a declinului cognitiv. Nivelul ridicat de zahăr din sânge crește riscul de declin cognitiv la supraviețuitorii unui AVC.

Cel mai bun mod de a preveni pierderea memoriei și a abilităților de gândire după un accident vascular cerebral, spun experții, este evitarea unui al doilea accident vascular cerebral.

Supraviețuitorii accidentului vascular cerebral, un risc crescut de demență. STUDIU

Într-un nou studiu, publicat în Jama Network Open, cercetătorii de la Michigan Medicine – centrul medical academic al Universității din Michigan – au descoperit că nivelurile ridicate ale zahărului din sânge la supraviețuitorii accidentului vascular cerebral au dus la creșterea pierderii puterii creierului.

Studiile anterioare au arătat că 60% dintre supraviețuitorii accidentului vascular cerebral dezvoltă pierderi de memorie în decurs de un an și o treime dezvoltă demență în cinci ani. Printre supraviețuitorii accidentului vascular cerebral, aproximativ 53% dintre cazurile de demență sunt atribuite accidentului vascular cerebral.

„Un accident vascular cerebral crește riscul unei persoane de demență, dar ne lipsește o abordare cuprinzătoare de tratament care ar putea reduce acest risc, în afară de prevenirea unui al doilea accident vascular cerebral”, a spus Deborah A. Levine, primul autor al studiului, potrivit Medical Daily.

Cercetătorii au evaluat detaliile a 1.000 de persoane ale căror măsurători ale funcției creierului și teste de sânge au fost efectuate cu ani de zile înainte și după ce au avut un accident vascular cerebral.

„Aceste constatări sugerează că nivelurile cumulate mai ridicate ale zahărului din sânge după accident vascular cerebral contribuie la un declin cognitiv mai rapid. Iar hiperglicemia după accident vascular cerebral, indiferent de starea diabetului, ar putea fi o țintă potențială de tratament pentru a proteja cogniția post-accident vascular cerebral”, a adăugat Levine.

Controlul glicemic strict ar putea reduce declinul cognitiv post-AVC la pacienții diabetici

Echipa de cercetare a descoperit, de asemenea, că supraviețuitorii accidentului vascular cerebral cu hipertensiune arterială sau colesterol s-au descurcat mai bine la testele de capacitate de gândire decât cei cu niveluri ridicate de zahăr din sânge.

„S-a demonstrat că controlul strâns al glicemiei la persoanele cu diabet zaharat reduce complicațiile vaselor mici de sânge la ochi, rinichi și nervi. Controlul glicemic strâns ar putea reduce, de asemenea, boala vaselor mici de sânge din creier, dar acest lucru nu este dovedit”, au scris cercetătorii.

Echipa de cercetare subliniază necesitatea unor cercetări clinice suplimentare pentru a estima modul în care controlul glicemic strict ar putea reduce declinul cognitiv post-accident vascular cerebral la pacienții diabetici și la cei cu diabet nediagnosticat.

Cercetătorii au spus că supraviețuitorii accidentului vascular cerebral ar putea lucra cu echipele lor de asistență medicală pentru a dezvolta strategii de gestionare a nivelului de zahăr din sânge, mai ales dacă au pre-diabet sau diabet.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel