Sari la conținut

Suspiciune de botulism la copii. Medicii încă nu știu cauza infecției

copil infectat
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Suspiciune de botulism la copii. Medicii încă nu știu care este cauza infecției

Botulismul este o boală rară și gravă cauzată de intoxicația cu toxine produse de bacteriile Clostridium botulinum. Aceste bacterii se găsesc în sol, în apă și în alimente contaminate. Formele de botulism se pot manifesta prin intoxicația cu toxinele produse de bacterii (botulism alimentar), prin infecția cu bacterii (botulismul de rană) sau prin intoxicația cu toxinele produse de bacterii ce se dezvoltă în intestinul sugariului (botulismul infantil).

Simptomele botulismului

Simptomele botulismului includ slăbiciune musculară, dificultăți de înghițire, vedere încețoșată, uscăciunea gurii, dificultăți respiratorii și paralizie. Netratat, botulismul poate fi fatal.

Recent, opt copii dintr-o localitate din Timiș sunt suspectați de botulism, o intoxicație severă cauzată de o toxină produsă de o bacterie. Aceasta poate provoca paralizie musculară și, în cazuri extreme, pune în pericol viața pacientului. Copiii sunt internați în Secția de boli infecțioase a Spitalului Victor Babeș din Timișoara, transmite corespondenta RRA Alina Bujancă.

Cei opt copii, cu vârste între trei și șapte ani, provin din aceeași localitate, aflată în zona Lugoj. După administrarea antitoxinei botulinice, starea lor de sănătate s-a îmbunătățit considerabil, declară medicul specialist boli infecțioase Adelina Marinescu, de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

Medic: Copiii care s-au prezentat în camera gardă prezentau dificultate în a deschide ochii

„Copiii care s-au prezentat în camera gardă prezentau dificultate în a deschide ochii, imposibilitate de înghițire a alimentelor solide și lichide, iar unul dintre copilași prezenta o stare de somnolență. La ora actuală, starea lor este ușor ameliorată, cu evoluție clinică bună”, afirmă dr. Adelina Marinescu.

 botulismul, simptome: dificultăţi la înghiţire şi ptoză palpebrală
Sursa: Arhiva Doctorul Zilei

Care sunt cauzele care pot duce la botulism?

„În primul rând, botulismul este dat de o bacterie. Îi place să se dezvolte în lipsa aerului. De cele mai multe ori o găsim în conserve care nu sunt depozitate corespunzător, în şunca de casă afumată, în cârnații de casă și de cele mai multe ori alimentul incriminat nu are un gust diferit. Trebuie să fim atenți la conserve și la alimentele păstrate în borcane în casă.

Dacă capacul este bombat să încercăm să nu consumăm alimentul respectiv sau șunca sau cârnatul, dacă ni se pare că are un miros mai aparte să nu consumăm alimentul respectiv chiar dacă așa, la prima vedere, pare bun”, afirmă medicul.

Deocamdată nu este cunoscută cauza infecției, fiind în derulare o anchetă declanșată de DSP Timiș. Potrivit conducerii Spitalului Victor Babeș din Timișoara este a doua oară în mai puțin de șase luni în care medicii de aici se confruntă cu cazuri de botulism”, mai adaugă Adelina Marinescu.

Din cercetările de până acum, a reieșit că 11 persoane sunt suspectate de infecție cu toxina botulinică. Alte trei persoane sunt acasă și nu prezintă simptome de intoxicație până în acest moment.

Între timp, Direcția de Sănătate Publică Timiș a declanșat o anchetă epidemiologică pentru investigarea focarului. O echipă mixtă a recoltat probe de la domiciliul consumatorilor, care au fost trimise la București pentru analize.

Purtătorul de cuvânt al DSP Timiș, Cornelia Bubatu, a declarat pentru Radio România Actualități că serul antibotulinic pentru tratamentul pacienților a fost asigurat de Direcția de Sănătate Publică Timiș cu sprijinul Ministerului Sănătății și al direcțiilor de sănătate publică județene.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel