joi, octombrie 6, 2022

Sutienul super inteligent, de mare ajutor în detectarea cancerului mamar. Cancerul la sân este una dintre cele mai întâlnite forme de cancer în cazul femeilor. Pentru depistarea timpurie, oamenii de știință au inventat un sutien inteligent care poate depista la timp cancerul de sân şi alte afecţiuni mamare.

Un sutien inteligent, produs de o companie din Spania, se dovedeşte foarte eficient în depistarea cancerului de sân şi alte afecţiuni mamare. Unul dintre avantajele acestui proiect, adresat atât femeilor cu risc crescut de a dezvolta cancer mamar cât şi celor cu risc scăzut.

Te-ar mai interesa: Boala care răpune zeci de mii de oameni poate fi d...

Vârsta femeilor nu este un impediment, sutienul UBRA poate fi folosit de toate categoriile de vârstă, nu emite radiaţii şi nu este dureros la purtare.

Sutienul detectează în mod precoce cancerul de sân

Sutienul care monitorizează şi detectează în mod precoce cancerul de sân şi alte afecţiuni mamare, evitând astfel o diagnosticare târzie şi un tratament tardiv, a câştigat marţi marele premiu la Explorer 2022 – programul de promovare a iniţiativelor, lansat de Universitatea Pompeu Fabra (UPF), din Barcelona (Spania), relatează EFE.

Potrivit UPF, proiectul, intitulat UBRA, localizează cu precizie cancerul mamar prin intermediul senzorilor ultrasonici, mecanici şi termici, care permit monitorizarea schimbărilor morfologice şi fiziologice ale utilizatoarei.

Te-ar mai interesa: 5 semne de depresie pe care nu ar trebui să le ign...

Datele culese de sutien sunt trimise spre o aplicaţie de telefon ce încorporează Inteligenţa Artificială (IA), capabilă să le analizeze.

În acest fel, sistemul va furniza informaţii constante utilizatoarei despre starea sa de sănătate, va anticipa şi va alerta cu privire la orice boală în stadiu incipient şi o va conecta cu medicii specialiştii.

Un alt avantaj al acestui proiect, adresat atât femeilor cu risc crescut de a dezvolta cancer mamar cât şi celor cu risc scăzut, este colaborarea cu Spitalul Universitar Vall d’Hebron (Servicii de Anatomie Patologica, Ginecologie şi Radiologie).

Te-ar mai interesa: Dramă teribilă pentru o celebră artistă: Mi-au dat...

Proiectul permite servicii mai eficiente, care ameliorează sistemul de screening şi de prevenţie actual, evitând astfel o diagnosticare târzie.

Incidenţa cancerului de sân

Incidenţa cancerului de sân a crescut continuu în ultimii ani. Orice femeie poate lua parte activ la depistarea cancerului de sân prin autoexaminare (70% dintre cazurile de cancer mamar sunt descoperite prin autoexaminare), examinarea clinică periodică efectuată de medic şi mamografii screening (în special, pentru femeile cu vârsta peste 40 de ani, la un interval de unul sau doi ani, după cum recomandă medicul şi anual pentru femeile cu vârstă peste 50 de ani).

Te-ar mai interesa: Ce poți lua ca să nu te mai constipi. Cele mai bun...

Mamografia de screening reduce mortalitatea la femei

Mamografia de screening reduce mortalitatea cu 25-30% la femeile de 50 de ani şi cu 18% la femeile peste 40 de ani; previne apariţia metastazelor prin diagnostic şi tratament precoce. Descoperit în faza incipientă (stadiul 0 sau 1), cancerul de sân poate fi vindecat în proporţie de 94%.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private