Sari la conținut

Dr. Anamaria Ciubară: ”Tabletele duc la dependență și scad capacitatea de comunicare a copiilor!”

Two small kids using a tablet

Copiii din ziua de azi învață să meargă și să vorbească în paralel cu învățatul utilizării unei tablete sau a unui telefon mobil!

Nicolae Oprea

Există părinți care nici nu vor să audă de tablete în prezența micuților, însă, sunt și adulți care atunci când vor să stea liniștiți „se scot” cu telefonul mobil dat copilului! Despre folosirea gadget-urilor de către copii s-au scris mii de articole, unele dintre ele foarte alarmante, care vorbesc despre boli mintale grave pe care cei mici le pot suferi din cauza utilizării excesive a tehonologiei! Ei bine, iată cum sunt cei mici afectați de folosirea tabletelor sau a telefoanelor mobile.

Apare sindromul de sevraj

ana maria ciubara

„Una dintre principalele probleme legate de dezvoltarea tehnologiei este apariția adicției  de gadget-uri. Acest tip de adicție este similar cu celelalte tipuri de dependențe, manifestându-se prin următoarele simptome: creșterea toleranței, pierderea controlului, sindromul de sevraj, eșecul tentativei de renunțare la dependență, continuarea consumului în ciuda conștientizării efectelor negative, negarea existenței adictiei.  Pe baza  studiilor obsevaționale s-a costatat că această dependență are ca efecte negative principale scăderea capacității de comunicare “face to face” și scăderea abilităților de relaționare socială”, ne-a explicat Anamaria Ciubară, medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola Iași și editor la „American Journal of Psychiatry and Neuroscience”. Potrivit specialistei, această dezvoltare tehnologică accelerată, cumulată cu robotizarea unor activități și diminuarea timpului personal precum și  a timpului alocat de părinți copiilor, poate conduce la o conduită mai puțin adecvată în ceea ce privește relația copiilor cu gadget-urile.

Părinții, mai mult timp cu cei mici

„Sunt descrise din ce în ce mai frecvent cazuri în care din diverse motive, precum comoditatea, lipsa de timp sau oboseala, parinții nu mai dedică suficient  timp copiilor, aceștia fiind lăsați perioade îndelungate în prezența gadget-urilor. Acest lucru poate conduce la dezvoltarea unora dintre tulburările pe care le-am menționat. Așa cum arată multiple studii psihologice, utilizarea gadget-urilor în dezvoltarea copiilor trebuie să fie doar o componentă educațională. Prin urmare, trebuie să existe o stare de echilibru în utilizarea acestor instrumente întrucât orice fel de abuz poate duce la efecte nedorite”, ne-a mai excplicat dr. Anamaria Ciubară.

Cum pot ajuta gadget-urile în educația și sănătatea celor mici!

Folosite de copii cu un grad ridicat de responsabilitate din partea părinților, tebletele pot fi foarte utile pentru micuți!

 

Pe lângă confortul și creșterea calității vieții pe care le oferă persoanelor adulte, gadget-urile și-au găsit multiple aplicații practice în procesele educaționale și în dezvoltarea psihomotorie atât pentru copiii normali cât și în cazul celor care prezintă diverse abilități. O altă utilitate practică  a acestor aparate în domeniul psihiatriei este  reprezentată de terapia complementară a diverselor afecțiuni psihiatrice.

„În  revistele de specialitate au fost publicate până acum  rezultatele  a peste 7.000 de studii care arată că utilizarea gadget-urilor,  în diverse forme de terapie,  este benefică. Studierea efectelor utilizării gadget-urilor în diverse procese educaționale, în toate etapele vieții, începând cu vârsta preșcolară și terminând cu studiile doctorale și postdoctorale, este ilustrată prin publicarea rezultatelor a peste 30.000 de studii în reviste de specialitate”, ne explică medicul Anamaria Ciubară.

Aplicații, create chiar de psihologi

Potrivit specialistei, foarte mulți psihologi, alături de programatori, și-au dedicat activitatea profesionălă dezvoltării a unor aplicații special necesare proceselor educaționale specifice diverselor etape de dezvoltare a copiilor. De asemenea, sunt create diverse jocuri integrative care să permită o dezvoltare cognitiva adecvată fiecarei vârste.

Utile și în tratarea autismului

„Sunt dezvoltate si aplicații specifice care să faciliteze însușirea cunoștințelor diverselor materii de studii din școli și aplicații sofisticate care permit o dezvoltare personală complexă, inclusiv a imaginației. O aplicație promițătoare, care apare în recenzii pozitive în peste 1.000 de studii, este utilizrea gadget-urilor în tratamentul copiilor cu autism, copii care au o afinitate deosebită pentru diverse device-uri. Alte aplicatii specifice au fost dezvoltate pentru tratarea problemelor legate de tulburarile de limbaj”, mai spune medicul Anamaria Ciubară

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel