„Tânăr, frumos și slab”, noul dicton al sănătății. Mihaela Bilic. Diversitate alimentară, în cantitate mică

„Tânăr, frumos și slab”, noul dicton al sănătății. Mihaela Bilic. Diversitate alimentară, în cantitate mică

Celebrul nutriționist atrage atenția asupra folosirii greșite a termenului de „stimulare a imunității”. Sistemul imunitar nu trebuie să fie hiperstimulat și nici slab, ci perfect echilibrat. De asemenea, Mihaela Bilic a explicat, într-o emisiune trasmisă pe stirileprotv.ro,  că persoanele superponderale, au și probleme cu imunitatea.

„Orice kilogram în plus obosește organismul, sunt kilometri de vase de sânge noi în care irigă, în care inima trebuie să pompeze. Grăsimea se bagă în abdomen, printre organe. Și tot ce presupune grăsime în exces presupune risc crescut de boală. Normoponderalii înseamnă un punct de plecare în echilibrul organismului, iar imunitatea depinde de acest echilibru.

Am ajuns la paradoxul că oamenii slabi sunt mai sănătoși, mai activi și trăiesc mai mult. Adică, a fi slab, în prezent, înseamnă și o speranță de viață mai mare. Deci, tânăr, frumos și slab. S-a schimbat dictonul! Nu mai este gras, frumos și sănătos”, a declarat dr. Mihaela Bilic.

„Tânăr, frumos și slab”. Cum slăbim ușor și sănătos?

Mihaela Bilic consideră că ciorba este un produs ideal pentru a pierde kilogramele în surplus.

„Ciorba este alimentul ideal pentru slăbit – are multă apă. Stomacul nu știe să numere calorii, este impresionat doar de volum. Din cauza asta, când băgăm în stomac 3 polonice de ciorbă, el crede că a mâncat mult, l-am păcălit. Dar avem 90% apă, avem legume, făinoase (tăiței, orez, cartof).

Cantitatea de substanță uscată dintr-o ciorbă niciodată nu o să depășească dimensiunea unei palme. Carnea, legumele, făinosul – încap într-o palmă. Când vorbim de o porție pentru un adult, vorbim de farfuria de două palme”, este de părere nutriționistul.

O ciorbă, din start, ne oferă jumătate din porție. Mai vine cu un avantaj. Stă în stomac de 2 ori mai mult decât un fel doi. E paradoxul ciorbei. S-a observant la ecografie acest aspect. De la ciorbă, nu e nimic nou în nutriție.

Cum ne menținem sistemul imunitar în echilibru, zilnic?

Cum putem să ne menținem în echilibru sistemul nostru imunitar, zilnic? Mihaela Bilic a dat exemplul câtorva produse la îndemâna oricui.

  • Legume, în orice cantitate. Acestea au vitamine, minerale, fitonutrienți – culorile. Legume proaspete, legume congelate. Și prin frunze proaspete – o salată de pătrunjel zilnic, cantitatea ideală de vitamina C.

„Fructele nu stau în aceeași categorie cu legumele, pentru că au fructoză, adică zahăr. El se consumă doar ca desert. Acestea fermentează în ficat și se transformă în alcool”, a spus dr. Mihaela Bilic.

  • Grăsime de origine animală. Fiecare celulă umană are o membrană fosfolipidică, din grăsime. Dacă nu mâncăm grăsime, acea membrană nu funcționează corect, schimburile dintre celule – hrănirea și eliminarea toxinelor – nu au loc normal.

În grăsimea animală găsim vitamina D. Aceasta ajută sistemul imunitar să aibă reacții echilibrate. Corpul o sintetizează, dacă vă expuneți la lumină, și o ia pur și simplu din grăsimea animală. Cea mai bună grăsime: untul.

  • Prin Omega 3. Avem nevoie de două conserve pe săptămână.

„Se găsește optim într-o conservă de sardine, care costă între 3-5 lei”, spune dr. Mihaela Bilic.

Care sunt alimentele funcționale pentru imunitate

Mihaela Bilic a prezentat și alimente funcționale pentru o imunitate echilibrată, adică așa-numitele „alimente-medicament”.

• Bobul de cacao si bobul de cafea. 3-4 cești de cafea zilnic sunt benefice. Plus, puțină ciocolată neagră.
• Iaurt cu melatonină, iaurt cu colostru bovin, cu factori imunitari așadar.
• Măr îmbogățit cu antioxidanți. Este o specie creată în Elveția, după 20 de ani de polenizări încrucișate. Se numește Red Love și are de 25 de ori mai mulți antioxidanți decât un măr normal. Are antioxidanții din fructele de pădure. Și există și în România.

„Cînd excludem o categorie de alimente, nu realizăm cum dezechilibrăm organismul. Natura ne-a făcut omnivori, adică să mâncăm din toate. Este împotriva vieții să credem că știm mai mult decât natura și să avem o alimenție restrictivă. Așadar diversitate alimentară, în cantitate mică”, a mai spus celebrul nutriționist.

 

Recent Posts

Horoscop Camelia Pătrășcanu. O zodie își poate schimba viața! Are parte de ajutor divin

Camelia Pătrășcanu susține că o zodie poate să-și schimbe viața. Însă trebuie să facă astăzi…

18 minute ago

Când e cazul să mergi urgent la oftalmolog. Medic: „Nu îţi dai seama că suferi de această afecţiune”

Medicul Adriana Furtună a discutat, la Sfatul Sănătății cu Andreea Cigolea, despre degenerescența maculară, dar…

49 de minute ago

Ce se întâmplă cu tensiunea arterială la o oră după ce bei cafeaua

Ce se întâmplă cu tensiunea noastră arterială la 1 oră după ce am băut o…

o oră ago

Ce înseamnă dacă ți se stinge lumânarea de la Înviere până să ajungi acasă

An de an, în Sâmbăta Mare, o minune are loc în Biserica Sfântului Mormânt din…

2 ore ago

Ce băutură se elimină cel mai RAPID din organism?

Timpul necesar pentru ca alcoolul să își facă efectul este de obicei de aproximativ 10…

2 ore ago

Cancerul pancreatic ar putea fi confundat cu alte afecțiuni. Primele semne de avertizare apar abia după ce tumora canceroasă începe să crească

Mii de persoane sunt diagnosticate cu cancer pancreatic în fiecare an, ratele de supraviețuire fiind…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic