sâmbătă, ianuarie 23, 2021
Tănasă Sabina

Marea Britanie aprobă vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19, prima din lume.

Marea Britanie a devenit miercuri prima țară din lume care a aprobat vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 pentru utilizare și a declarat că va fi lansat de la începutul săptămânii viitoare.

Un vaccin este văzut ca cea mai bună șansă pentru lume de a reveni la o anumită aparență de normalitate pe fondul unei pandemii globale care a ucis aproape 1,5 milioane de oameni și a răsturnat economia globală.

”Guvernul a acceptat astăzi recomandarea de la Agenția independentă de reglementare a medicamentelor și produselor medicale (MHRA) de a aproba vaccinul COVID-19 Pfizer-BioNTech pentru utilizare”, a spus guvernul.

Vaccinul va fi disponibil în Marea Britanie începând de săptămâna viitoare.

Comitetul pentru vaccinuri din Marea Britanie va decide ce grupuri prioritare vor primi primul vaccin, cum ar fi rezidenții la domiciliu, personalul de sănătate și îngrijire, persoanele în vârstă și persoanele care sunt extrem de vulnerabile din punct de vedere clinic.

Atât Pfizer-BioNTech, cât și firma de biotehnologie din SUA Moderna au raportat concluzii preliminare cu o eficiență de peste 90% – o rată neașteptat de mare – în studiile vaccinurilor lor, care se bazează pe tehnologia ARN mesager (ARNm) nouă.

Pfizer a declarat că autorizația de utilizare de urgență a Marii Britanii marchează un moment istoric în lupta împotriva COVID-19.

„Această autorizare este un obiectiv către care lucrăm de când am declarat pentru prima dată că știința va câștiga și aplaudăm MHRA pentru capacitatea lor de a efectua o evaluare atentă și de a lua măsuri în timp util pentru a ajuta la protejarea oamenilor din Marea Britanie”, a declarat CEO-ul Albert Bourla.

„Pe măsură ce anticipăm autorizații și aprobări suplimentare, ne concentrăm să ne deplasăm cu același nivel de urgență pentru a furniza în siguranță un vaccin de înaltă calitate în întreaga lume.”

Secretarul pentru sănătate, Matt Hancock, a declarat că programul de vaccinare va începe la începutul săptămânii viitoare.