Sari la conținut

Tarhonul, condiment gustos și un veritabil medicament

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Tarhonul, cel mai bun înlocuitor pentru sare

Tarhonul este un condiment gustos, aromat și extrem de mult folosit în zona de gastronomie. Dar, ceea ce merită subliniat sunt calitățile lui terapeutice. Tarhonul ajută ficatul și stomacul să funcționeze optim, fiind un real medicament împotriva multor afecțiuni.

Frunzele de tarhon sunt o sursă excelentă de antioxidanți, vitamina A, vitamina C, calciu, fier, cupru, magneziu, potasiu iod, fosfor. Mai mult, ele au în compoziție și uleiuri esențiale, beta-sitosterol, carvona, cumarina, estragol, tanin, potasiu, camfor, iod, mentol, fenol, fitosteroli, acid salicilic. Tarhonul se utilizează ca remediu natural sub formă de ulei esențial, tinctură sau ceai.

De ce este bine să folosim tarhonul în scop medicinal:

  • Este foarte bun pentru cei care nu au poftă de mâncare.
  • Tarhonul este și un bun diuretic și analgezic. Se pare că poate să combată și insomnia.
  • Ceaiul de tarhon este un adjuvant de elită atunci când ai răcit, ai febră, tusea.
  • Infuzia sau ceaiul de tarhon ajută la ameliorarea senzației de greață și a stărilor de vomă. De aceea ajută și în caz de gastrită sau indigestie.
  • Se pare că are un efect pozitiv asupra metabolismului.
  • Sunt studii care spun că ar ajuta la scăderea nivelului de colesterol rău din organism.
  • Poate să facă minuni în cazul persoanelor care nu mănâncă, a celor care au anorexie.
  • Poate să amelioreze durerile din episoadele reumatice sau cele specifice artritei. Mai exact, pentru calmarea crizelor reumatice sunt benefice compresele cu ulei de tarhon. Se umezeşte o bucată de bumbac în apa caldă care se stropeşte cu zece picături de ulei esenţial de tarhon.
  • Tarhonul ameliorează durerile de cap.
  • Viermii intestinali pot fi combătuți cu ajutorul tarhonului.
  • Deoarece conține uleiuri esențiale, mai ales eugenolul se pare că poate ajuta și la calmarea durerilor dentare.
  • Cura cu ceai de tarhon regenerează și detoxifică ficatul. Însă pentru asta trebuie să bei ceai de tarhon minimum 2 săptămâni.
Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel