Sari la conținut

Țările prospere acumulează un stoc imens de vaccinuri anti-Covid. Cum vor fi afectate celelalte state, mai puțin bogate?

În timp ce țările prospere acumulează un stoc imens de vaccinuri anti-Covid, statele mai puțin bogate vor avea de pierdut, în această privință. Ce declară Alianța Vaccinului despre discrepanța economică?

Alianța Vaccinului a declarat că aproximativ 70 de state cu venituri reduse vor putea vaccina numai o persoană din zece, potrivit BBC. În ciuda promisiunii făcute de Oxford-AstraZeneca, conform căreia 64% dintre dozele produse vor ajunge la statele încurs de dezvoltare, acestea vor suferi din cauza țărilor prospere care acumulează un stoc imens de vaccinuri anti-Covid.

La nivel global, se iau măsuri pentru realiza o distribuire egală a dozelor de vaccin. Acest acord, numit Covax, a reușit să asigure distribuirea imparțială a 700 de milioane de doze în 92 de țări cu venituri minime.

Alianța Vaccinului susține că, deși au fost făcute eforturi în această privință, dozele nu vor fi suficiente să acopere toate statele, în mod egal. Alianța Vaccinului le sugerează companiilor farmaceutice să împărtășească formulele, în scopul producerii unei cantități mai mari de vaccinuri.

În urma evaluării situației, s-a dovedit că unele țări bogate au destule doze pentru a imuniza întreaga populație de 3 ori, dacă toate formulele primesc autorizația de utilizare.

„Nicio persoană nu ar trebui să fie privată de la obținerea unui vaccin care îi poate salva viața din cauza țării în care trăiește sau din cauza sumei de bani pe care o are în buzunar. Cu toate acestea, dacă situația nu se schimbă curând, miliarde de oameni nu vor beneficia de un vaccin eficient anti-Covid, pentru următorii ani”, a susținut Anna Mariott, managerul politicii de sănătate Oxfam.

În această privință, pare să existe totuși o soluție. Alianța Vaccinului solicită companiilor farmaceutice să dezvăluie în mod public formulele vaccinului. Acest lucru poate facilita procesul de fabricare, ceea ce înseamnă că mai multe doze vor fi distribuite, la nivel global, indiferent de situația economică a statelor.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel