Sari la conținut

Tatuajele cresc riscul de cancer de sânge, avertizează oamenii de știință

tatuaje
Sursa foto: bepanthen.ro
Tatuajele cresc riscul de cancer de sânge.

Tatuajele cresc riscul de cancer de sânge. Un nou studiu al cercetătorilor din Suedia a descoperit că persoanele cu tatuaje au un risc cu 21% mai mare de a dezvolta limfom, un tip de cancer de sânge.

Rezultatele trebuie acum verificate și investigate în continuare în alte studii, iar astfel de cercetări sunt în desfășurare.

„Este important să ne amintim că limfomul este o boală rară și că rezultatele noastre se aplică la nivel de grup”, a declarat cercetătorul de la Universitatea Lund, Christel Nielsen, care a condus studiul.

Tatuajele cresc riscul de cancer de sânge, avertizează oamenii de știință

Pentru studiul, publicat în eClinicalMedicine, 11.905 participanți au fost direcționați să răspundă la un chestionar despre factorii stilului de viață pentru a determina dacă au fost tatuați.

Riscul asociat cu expunerea la tatuaje pare a fi cel mai mare pentru limfomul difuz cu celule B mari (un cancer curabil cu creștere rapidă, care începe în celulele albe din sânge) și limfomul folicular (un cancer incurabil cu creștere lentă).

„Știm deja că atunci când cerneala de tatuaj este injectată în piele, organismul interpretează acest lucru ca pe ceva străin care nu ar trebui să fie acolo, iar sistemul imunitar este activat. O mare parte din cerneală este transportată departe de piele, către ganglionii limfatici, unde este depusă” , a explicat Nielsen.

Cercetătorii suedezi au emis și ipoteza că dimensiunea tatuajului ar afecta riscul de limfom, dar au stabilit că nu este cazul.

„Se poate doar specula că un tatuaj, indiferent de mărime, declanșează o inflamație de grad scăzut în organism, care, la rândul său, poate declanșa cancer. Imaginea este așadar mai complexă decât am crezut inițial.”a spus Nielsen.

Studiul ei subliniază importanța supravegherii compoziției chimice a cernelii pentru tatuaje. Echipa lui Nielsen intenționează să caute legături între tatuaje și alte tipuri de cancer, precum și alte boli inflamatorii.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel