Sari la conținut

Taxă suplimentară de 10% pe concediile medicale, din 2024! Categorii de indemnizații afectate

Certificat de concediu medical
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
concedii medicale, modificate de Guvern

Începând cu ianuarie 2024, o nouă taxă suplimentară de 10% pentru CASS va fi aplicată indemnizațiilor de concedii medicale.

Guvernul a introdus această măsură fiscală, cu un impact semnificativ asupra indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) ale angajaților, în Ordonanța de Urgență nr. 115/2023.

Conform acestei ordonanțe, indemnizațiile de asigurări sociale, cunoscute și sub numele de indemnizații de concedii medicale, vor fi acum supuse unui impozit de 10% pentru CASS. Acest lucru vine în adăugare la impozitul de 10% și contribuțiile de asigurări sociale (CAS) care erau deja aplicate.

Această taxă afectează nu doar angajații, ci și alte categorii de persoane, inclusiv cei care se asigură voluntar pentru concedii medicale (cum ar fi PFA-uri și profesii liberale), șomerii care beneficiază de aceste indemnizații și alte grupuri eligibile pentru aceste beneficii medicale. Acest lucru va avea implicații semnificative asupra veniturilor acestora pentru luna ianuarie 2024 și ulterior, potrivit rtv.net.

Categorii de indemnizații afectate

Indemnizațiile vizate de această schimbare includ o varietate de situații medicale:

  • Concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă din cauza bolilor obișnuite sau accidentelor în afara locului de muncă.
  • Concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea bolilor și recuperarea capacității de muncă.
  • Concedii medicale și indemnizații pentru maternitate.
  • Concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav.
  • Concedii medicale și indemnizații pentru pacienți cu afecțiuni oncologice.
  • Concedii medicale și indemnizații de risc maternal.
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Această schimbare legislativă va avea un impact direct asupra veniturilor angajaților care se confruntă cu probleme medicale, reducând sumele primite în timpul concediilor medicale. În contextul în care primele cinci zile ale concediului medical sunt suportate de angajator, iar restul sumei provine din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, acest lucru poate crea o povară financiară suplimentară pentru angajați.

Mai mult, implicarea unor entități precum Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și Casa Națională de Asigurări de Sănătate în acest proces reprezintă o schimbare administrativă semnificativă, care necesită atenție sporită pentru a asigura implementarea corectă și eficientă a noilor reglementări.

Scutirea de la plata CASS a concediilor medicale, selectiv

Până acum, indemnizațiile aferente certificatelor medicale erau scutite de la plata CASS, conform Codului Fiscal. Însă, de la începutul anului 2024, numai anumite categorii de indemnizații vor rămâne scutite, precum cele acordate în urma accidentelor de muncă sau bolilor profesionale, conform Legii nr. 346/2002.

Un aspect important de menționat este că există câteva excepții de la această regulă nou impusă. Indemnizațiile pentru accidente de muncă sau boli profesionale, reglementate prin Legea nr. 346/2002, vor continua să fie scutite de plata CASS. Totuși, alte categorii de indemnizații, cum ar fi cele acordate șomerilor, angajaților cu carte de muncă, sau indemnizațiile de maternitate sub anumite condiții, nu vor beneficia de această scutire.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel