Sari la conținut

Taxe mai mari începând cu 1 ianurie 2024. Lista bunurilor și serviciilor pentru care vom plăti mai mult începând cu acest an

taxe si impozite marite 2025
Sursă foto: Primăria Snagov
taxe si impozite marite 2025

Noul an a venit și cu noi scumpiri. Începând cu 1 ianuarie 2024, românii vor resimți majorări de prețuri la alimente, carburanți, dar și la o serie de servicii.

Lista completă a scumpirilor și ce trebuie să afle românii

Alimentele cu zahăr, sucurile și chiar berea fără alcool vor fi, începând cu anul 2024, mult mai scumpe la raft, căci TVA-ul va crește în cazul acestor produse cu 10%.

În categoria scumpirilor vor intra și țigările și băuturile alcoolice. Și dacă sunteți de părere că acest lucru este cauzat de faptul că vorbim despre niște vicii nocive pentru sănătate, atunci e bine să aflați că Guvernul a decis că și abonamentele la sală se scumpesc cu 14%. TVA-ul în acest caz va creşte direct la 19%. În plus, TVA-ul o să crească de la 5% la 9% la produsele eco.

Cei care doresc să își cumpere o locuință în anul 2024 trebuie să pregătească niște bani în plus. Măsura de scumpire se aplică şi pentru locuinţele de până în 120.000 de euro, care se scumpesc cu 4%. De exemplu, un apartament care a costat până acum 80.000 de euro va fi scos la vânzare cu 83.200 de euro, informează cei de la Observatornews.ro.

În ceea ce privește accizele pentru combustibili, creșterea se va realiza în două etape, prima fiind de la 1 ianuarie 2024, când benzina fără plumb va urca de la 1.776,30 lei/1000 litri în 2023 la 2.019 lei/1000 litri.

Scumpiri la vacanțe în noul an

Creșterea TVA-ului la hoteluri și restaurante la 19% ar putea avea consecințe semnificative asupra costurilor serviciilor turistice din România, estimându-se o majorare de cel puțin 10%, avertizează agențiile de turism afiliate Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT).

În contextul eforturilor guvernamentale de a stabili noi măsuri fiscale pentru a asigura stabilitatea bugetară, propunerile de majorare a fiscalității, inclusiv creșterea TVA-ului, ridică îngrijorări serioase în rândul agențiilor de turism. ANAT subliniază că aceste propuneri, cum ar fi eliminarea voucherelor de vacanță pentru bugetari și majorarea taxelor pentru industria turismului, ar putea genera probleme sociale și adânci deficit bugetar.

”ANAT se alătură specialiștilor economici și ai patronatelor care trag un semnal de alarmă serios privind impactul grav negativ al acestor măsuri asupra economiei. Mărirea TVA a doua oară, în scurt timp, în turism, ar duce la creșteri ale prețurilor in lanț.

Această măsură ar duce economia în zona gri de subzistență și ar accelera spirala negativă a consumului. În toate țările din jur, turismul are o cotă de TVA redusă. De altfel, turismul, atât de grav afectat de pandemie și de proximitatea războiului, a fost compensat mult mai puțin în România decât în restul Europei.

Măsura Horeca 2 anunțată drept certă și inclusă într-o OUG anul trecut, nu s-a mai materializat, iar firmele din turism, decapitalizate și fără personal calificat, au fost lăsate să se descurce cum pot. Incomingul românesc e încă la jumătate față de 2019, revenindu-și cel mai greu”, subliniază Adrian Voican, vicepreședinte ANAT și vicepreședinte al Consiliului Consultativ al Turismului din România pentru Știrile Pro TV

Asociația susține că eliminarea voucherelor de vacanță ar putea afecta echitatea și dezvoltarea turismului în România, risipind potențialul valoros al acestei facilități care a avut un impact pozitiv considerabil asupra industriei turismului.

taxe si impozite
Sursă foto: Playtech

Ce alte prețuri cresc în 2024

De la 1 ianuarie 2024, TVA-ul va crește de la 5% la 9% pentru toate produsele care au o astfel de cotă redusă, ceea ce înseamnă că românii vor cunoaște scumpiri la tot felul de produse și servicii.

Se păstrează TVA de 5% pentru livrarea de manuale școlare, cărți, ziare și reviste, accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură și arheologice, grădini zoologice și botanice, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale.

Iată alte modificări menționate de Guvern care intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024:

  • Angajaţii din agricultură şi construcţii vor plăti contribuţii la sănătate;
  • Eliminarea plafonului pentru CASS la PFA-uri;
  • Creşterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%
  • TVA de 9% la locuinţele sub 600.000 lei, de la 5%;
  • Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri.
  • Impozit de 1% pe case şi apartamente a căror valoare cumulată depășește 500.000 de euro;
  • Taxă de 5% la vânzarea imobilelor;
  • Băncile vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri,
  • Scăderea plafonului la 300.000 de lei (60.000 de euro) pentru microîntreprinderi, de la 500.000 de euro, în prezent;
  • Impozit pe venit pentru programatorii din IT cu salariu de peste 10.000 de lei.
  • Trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel