Sari la conținut

Te confrunţi cu oboseală, depresie, creştere inexplicabilă în greutate? De vină ar putea fi cosmeticele pe care le foloseşti

Expunerea la o clasă de substanţe chimice, folosite pentru fabricarea unei game largi de produse de consum, poate cauza modificări ale funcţiei tiroidei, conform unui nou studiu.

Oamenii au o expunere pe scară largă la substanţele perfluorinate, care sunt folosite în producerea ţesăturilor, covoarelor şi a produselor cosmetice. Aceste substanţe chimice se descompun foarte lent şi părăsesc corpul după o perioadă lungă de timp.

Pentru realizarea studiului, cercetătorii au analizat datele de la 1100 de oameni care au luat parte, în perioada 2007-2008 şi 2009-2010, la sondajul cu privire la sănătatea naţională şi examinarea nutriţiei din Statele Unite. Studiul şi-a îndreptat atenţia către nivelul de substanţe perfluorinate şi la modul de funcţionare al tiroidei participanţilor.

Cercetarea a arătat că nivelurile ridicate de substanţe perfluorinate din organism pot modifica funcţia tiroidei atât la bărbaţi, cât şi la femei, dar şi că aceste substanţe pot creşte riscul de hipotiroidism la femei. Hipotiroidismul apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficient de mulţi hormoni. Acest lucru poate duce la simptome precum oboseală, depresie, creştere în greutate, frisoane, constipaţie şi tulburări ale ciclului menstrual.

Studiul a fost publicat în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

,,Studiul nostru este primul care leagă nivelul acestor substanţe  din sânge cu modificările funcţiei tiroidei”, a explicat co-autorul cercetării, Dr. Chien-Yu Lin.

,,Deşi unele substante perfluorinate au fost scoase din producţie de către marii producători, acestea sunt un motiv de îngrijorare, deoarece rămân în organism pentru perioade lungi de timp. Momentan există prea puţine informaţii cu privire la posibilele efecte pe termen lung ale acestor substanţe asupra sănătăţii omului”, a adăugat Lin.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel